Над 300 световни артисти ще трябва да отменят екстремно пътуването си до Русе заради падането на Мартенски музикални дни. Замисленото като бляскав празник юбилейно 60-о издание на международния фестивал индиректно бе отменено вчера със забраната на всякакви културни, спортни и други масови прояви на закрито у нас след откриването на 4 случая на коронавирус в Плевен и Габрово. Официално решението ще бъде взето на днешното заседание на областния антикризисен щаб, но първите масови събития на закрито вече бяха спрени. Вчера бяха отменени спектакъл на „Фрийдъм“ в Канев център и благотворителен моден шоу спектакъл в зала „ОЗК Арена“.
Правим това, което изисква държавата, без да всяваме паника, каза вчера на извънреден съвместен брифинг с областния управител Галин Григоров кметът на Русе Пенчо Милков. С уговорката, че решението дали ММД да се проведе или не ще бъде взето днес, той също показа посоката, в която се върви.
Договорите с изпълнителите са сключени, бюджетът, който възлиза на над 300 хиляди лева, вече е изпълнен. Надеждата за нас е, при евентуална невъзможност да се осъществи през март, фестивалът да бъде отложен, а не да се анулира за годината. Възложил съм на екипа да води разговори с изпълнителите в такава насока, заяви Милков и отново подчерта, че чака окончателно решение от държавата.
Върви се към отмяна на всички културни събития на закрито. Ситуацията от събота вечер е коренно различна, а ние действаме според ситуацията, като се съобразяваме със заповедта на Министерски съвет за отмяна на всички планирани мероприятия. Въпреки огромните усилия, които вложихме в подготовката на Мартенските музикални дни, сме длъжни да вземем мерки, които осигуряват здравето на големи групи от хора. Направихме всичко възможно фестивалът да се проведе, но срещу някои неща не може и не бива да заставаме. Притеснението ни е огромно, каза по-рано пред „Утро“ зам.-кметът по хуманитарните въпроси Енчо Енчев.
Към момента остават два варианта за фестивала - дали да се отложи или въобще да не се състои. Което и от двете решения да се вземе, ще има хора, които да са за и против. Ако се избере вариант с отлагане с няколко месеца на фестиала, следва да се има предвид, че се променят правилата и ще се наложат много компромиси в програмата. Това са изпълнители от световна величина, като една значителна част от тях няма да дойдат, защото планират своята работа поне няколко месеца по-рано, посочи още Енчев. 
Към момента няма нужда от паника и притеснение от жителите на региона. Очакваме заповедта от Министерски съвет за изпълнение нови мерки, свързани с превенция на коронавируса. Това, което в момента се прави, е съгласувано с предните заповеди от националния щаб - осъществява се необходимият контрол към хората в карантина, както и контрол на граничния пункт Дунав мост. При получаване на конкретните заповеди от извънредното заседание, ще бъде свикан щабът и ще бъдат взети конкретните мерки по заповедта за изпълнение. Това каза областният управител Галин Григоров.
В подкрепа на призива да не се създава психоза кметът Пенчо Милков увери, че общината има палатки, вече са поръчани 1000 маски и администрацията има реална сила да приведе мерки в изпълнение.
Готови сме за всякакъв вид криза - от малка до голяма, увери кметът.