Съюзът на хотелиерите и ресторантьорите в Русе се обяви категорично против идеята да се отмени провеждането на „Мартенски музикални дни“. Както „Утро“ писа, с такава препоръка към общината излезе Регионалната здравна инспекция, според която струпването на 500 артисти от 10 държави на фестивала ще увеличи опасността както от проникване на коронавируса, така и от разпространение на традиционните грипни инфекции. 
„За фестивала вече са закупени билети, направени са резервации в хотели и ресторанти. Всички те са направили разходи, за да бъдат в готовност за посрещане на гости от цял свят за това най-популярно културно събитие в Русе, което на всичко отгоре е и юбилейно. Отмяната на събитието ще причини както финансови, така и репутационни загуби, които никой няма да може да възстанови. И всичко това само заради хипотезата, че може би евентуално за Мартенските ще дойде някой болен, който ще зарази други хора. Нали тези хора ще бъдат проверени и на границата, ако има рискови случаи, гостите ще бъдат изолирани, както се прави със всеки пристигащ от опасни дестинации“, казват от браншовия съюз. 
Хотелиери и ресторантьори призовават общината да не се поддава на паниката и да претегли внимателно всички плюсове и минуси, преди да вземе своето решение. Очаква се въпросът да бъде разгледан в понеделник от 14 часа, когато ще заседава Областният кризисен щаб за борба с коронавируса.