Готов е списъкът на улиците, където предстои дългоочакваната подмяна на тръби на ВиК в Русе. В сайта на общината гражданите могат да се информират кои са улиците, които ще бъдат разкопани по проекта на ВиК, след което ще бъдат ремонтирани. От картата става ясно и кои са отсечките, които бяха предвидени за ремонт с изтегления от общината заем от 10 милиона лева, но заради подмяната на ВиК мрежата проектът е стопиран. Причината е, че по двата проекта има конфликтни точки с улици, предвидени за ремонт. 

За да не се асфалтират улици, които тепърва ще се разкопават от ВиК, след като приключат дейностите по техния проект, тогава ще се търси вариант за довършването на останалите отсечки. Така ще се избегне неприятната ситуация, при която след асфалтирането на дадена отсечка се налага тя да се разкопава заради ВиК авария. 
Поръчката на ВиК дружеството за избор на фирма за цялостната подмяна на водопроводната мрежа и канализацията е в ход. Големият проект обхваща улици, по които мрежата не е подменяна от 50-60 години и е силно амортизирана, а авариите са чести. Улиците няма да се разкопават едновременно, а поетапно и живеещите в определените за ремонт участъци ще бъдат предварително информирани. 
Вече е направен анализ на местата, където ще се сменят ВиК тръби, за да няма ремонтирани участъци, които да се налага пак да се разкопават. Това е и причината около 2 милиона от изтегления от общината кредит от 10 млн. лв. да не може да бъде използван в момента за първоначално предвидените отсечки, където ще минават новите тръби. 
Както стана ясно преди около седмица, остатъкът от заема ще се използва за довършването и oбновяването на улица „Потсдам“ и продължаване на връзката й с бул. „България“.