И третата проба за коронавирус в Русе е отрицателна, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Тя е на млада жена от Мартен, потърсила помощ заради неразположение след връщане от Италия, както и в другите два случая. Въпреки че пробите са отрицателни, трите жени ще изкарат задължителната 14-дневна карантина. От понеделник пробите ще се изпращат в новооткритата лаборатория в университетската болница „Св.Марина“ във Варна и се очаква резултатите да излизат за по-кратък срок от сегашните 24 часа.
Междувременно университетската болница „Канев“ е преведена в пълна готовност да приема пациенти със съмнения за коронавирус. Заради възловия граничен статут на Русе тя е една от шестте болници, определени със заповед на здравния министър за насочване на пациенти с подобни симптоми и съмнения.
Инфекциозното отделение, което прие и първите три жени със съмнения, че са заболели от новия вирус, е изолирано в отделна сграда и разполага с 34 легла.
„В момента има отделен сектор с три стаи, всяка от които има по две легла, в които могат да се приемат пациенти, съмнителни за коронавирус. При нужда би могло цялото отделение да се превърне в един огромен изолатор, в който да се настаняват пациенти“, казва д-р Маргарита Георгиева от Инфекциозно отделение, която е и лекар контрол по инфекциите. 
Ако отделението се запълни, останалите пациенти ще бъдат преместени в бившето детско отделение на четвъртия етаж в старата болница, където има още 20 легла. Той е собственост на Онкоцентъра, но е предоставен на „Канев“
„Помещенията в старата ни сграда са изолирани от всички други помещения и болни. Оборудваме ги с готовност да разширяваме капацитета на болни, като идеята е, ако се наложи, да ползваме изолатора изцяло само за пациенти от коронавирус, по-леките случаи от Инфекциозно отделение да бъдат преместени и изолирани в отделна сграда“, обясни изпълнителният директор на болницата Иван Иванов.