Д-р Огнян Лечев и завършил Медицинския институт в Плевен през 1984 година. Веднага след това започва работа по разпределение като лекар по обща медицина в Ново село. След задължителните три години, прекарани там, той започва работа в бившата Четвърта поликлиника в кабинета по ушно-гърлени болести. През 1992 година д-р Лечев взема специалност уши-нос-гърло в Медицинска академия в София и започва работа на кабинет в Първа поликлиника, като два дни оперира в отделение „Уши, нос, гърло“ в тогавашната Окръжна болница. Това продължава до 2017 година, когато се явява на конкурс за началник на същото отделение, но вече в Университетска болница „Канев“, печели го и досега е на този пост.

- Д-р Лечев, много хора се оплакват от продължителна хрема. Можем ли да говорим за алергичен ринит в тези случаи? Какво предизвиква тази болест?
- Алергичният ринит е алергично заболяване, което е свързано с контакт с вещества, наречени алергени. Те предизвикват алергична реакция, проявяваща се с обилна секреция от носа, сърбеж, сълзене на очите, кихане и по-малко с кашлица.
Тази болест е свързана основно със замърсяването на околната среда
и е типична за съвременната цивилизация. За съжаление, развитието на технологиите и промишлеността, на какъвто бърз напредък сме свидетели, води след себе си последствия, които не са добри за човечеството. От всяко едно производство, свързано с отделяне на токсични вещества, страдат хората, които участват в този процес, и тези, които се намират до тези предприятия. За пример може да се даде фирма „Монтюпе“, а в миналото - хлорът, който се изпускаше от завода в Гюргево.
- Доколко са вредни тези алергени за човешкия организъм?
- Тези алергени са опасни за човечеството, тъй като  една част от хората са склонни да развият алергичен ринит, кожен дерматит и астма. Всички тези заболявания се причиняват от контакт с алерген, който предизвиква бурна реакция в човешкия организъм с обилно отделеняне на еозенофили. Те пък отделят
секреция от носа, очите, предизвикват пристъпи на кихане
което е нетипично за острите възпалителни процеси. Лошото е, че докато пациентът има контакт с алергените, тези пристъпи продължават. Затова ние, лекарите по ушно-гърлени и носни болести, полагаме максимални грижи при лечението на алергичния ринит да извадим пациента от средата, която предизвиква тази алергична реакция, и да му предпишем медикаменти за потискане на пристъпите.
- Значи по всяко време човек може да се разболее от алергичен ринит?
- Да, алергичните ринити или още хреми, както са известни сред населението, са целогодишни и сезонни. Сезонните се причиняват в определен период в годината - през пролетта и лятото, когато има цъфтеж на дърветата и на цветята. Тогава от тях се отделят алергични вещества, наречени полени, които предизвикват бурна реакция у пациенти, които са чувствителни към тях. Целогодишните алергични ринити въздействат на пациентите през всичките 12 месеца, тъй като
алергените са във въздуха и действат зле на пациенти, страдащи от хрема през цялата година
За тях се прилага по-специално лечение след правилна диагноза.
- Какви са характерните симптоми, които говорят за развитие на болестта?
- Сълзетечение от очите, сърбене в носа, чувство за чужда тяло в него, обилна водниста секреция, кихане. Когато обаче тези състояния се повторят няколко пъти и се наруши дишането, кръвоснабдяването и способността на хората да работят, те трябва да потърсят незабавна лекарска помощ, защото забавянето може да доведе до сериозни последствия като астматични пристъпи или брохно и ларингоспазми.
- Интензивната кашлица може ли да се смята за симптом на алергичен ринит?
- Пристъпите на кашлица, без да е свързана със сълзене в очите и обилна секреция в носа, са признак за белодробно заболяване. Затова при интензивна кашлица обезателно трябва да се направи консултация с пулмолог. Ако обаче кашлицата е свързана с течение в носа, трябва да се направи преглед от специалист уши, нос, гърло или алерголог, който открива алергенния причинител и назначава лечение по схема.
- В какво се състои лечението на тези ринити?
- Пациентът идва в кабинета на ушно, носно-гърлените специалисти в пристъп. На първо място задължително се прилага
лечение за премахване на алергена и с лекарства да се успокои пациентът
Ако са засегнати долните дихателни пътища или се появи оток на ларинкса, той може да бъде приет в болница под наблюдение. В другите случаи се назначава медикаментозно лечение за потискане на пристъпа. Може да се проведе и лечение с инжекции, които много по-бързо овладяват пристъпа. 
Много е грешно използването на антибиотици за лечение на хрема, но понеже хората са склонни към самолечение, те прибягват до тези мадикаменти, които в някои случаи още повече увреждат здравето им. 
- По време на грипа в Русе имаше ли бум от пациенти с алергичен ринит?
- Не, по време на грипа тази година нямаше увеличаване на болните от алергичен ринит в специализираните кабинети по уши, нос, гърло. Сега обаче, когато ще започне цъфтежът на дърветата и растенията, се очаква нарастване на пациентите с алергични пристъпи. Затова е необходимо
хората, които имат афинитет към определени алергени, да вземат превантивни мерки
с предварително противоалергично лечение, което няма да позволи развитието на алергичен пристъп.
- В отделението постъпвали ли са болни с усложнения от алергичен ринит?
- При нас постъпиха няколко пациенти с оток на ларинкса на базата на алергична реакция с наслояване на бактериална инфекция, които бяха стигнали до абцес на ларинкса. Наложи се да сцепим тези абцеси, за да изтече гнойта, и така спасихме пациентите от усложнения. 
- Коя ушно-гърлена болест преобладаваше тази зима в отделението?
- Тази година имахме много перитонзиларни процеси около сливиците вследствие на прекарани тежки гнойни ангини. Когато те не се лекуват правилно, се налага тези абцеси да се отворят за изтичане на гнойта, за да не стигне до белия дроб и да предизвика фатален край на пациентите. Тук е мястото да кажа, че отделението има много добро взаимодействие с колегите в доболничната помощ, което спомага пациентите с ушно-гърлени проблеми да бъдат препращани веднага при нас и ние да ги лекуваме по най-добрия начин.