„Ви Ки Ей солюшънс“ /Велико Търново/ ще бъде партньор на русенската „Син Кар Индъстри“ в производството на градски бизнес електромобили. Решението е взето на общо събрание на акционерите, на което е решено капиталът на дружеството от малко над 18 млн. лева да бъде увеличен с още 500 000 лева, като новите акции бъдат записани от „Ви Ки Ей солюшънс“.
Великотърновската фирма е с основен предмет на дейност аутсорсинг и поддръжка на клиенти в сферата на интернет технологиите. Неин едноличен собственик и управител е Венелин Виденов.
Очаква се останалата част от нужния капитал, - към 6 млн. лева, „Син Карс Индъстри“ да набере на фондовата борса. Първичното предлагане на акции /IPO/ ще се проведе най-вероятно през април на новия пазар „Пазар за растеж на МСП“.
Идеята на Росен Даскалов, основател на „Син карс“, е шаситата на електромобилите да се произвеждат в Русе, а финалното сглобяване да се извършва в Германия, откъдето ще се доставят голяма част от компонентите и където ще бъде основният пазар. По същия модел „Син карс“ произвежда и състезателните си автомобили - детайлите се изработват в Русе, но автомобилите се сглобяват и тестват в Италия.