Ние живеем в България и затова на този празник ще говорим само на български! С тази безапелационна заявка започна русенският празник, посветен на Международния ден на майчиния език. 
Участниците и гостите в концерта бяха посрещани във фоайето на Пленарната зала от апетитна изложба. Майсторки на кулинарни изкушения - българки, еврейки, рускини, туркини и татарки - бяха подредили характерни за етническите им кухни гастрономически съвършенства. Редом с руските пирожки с месо и зеле, сельодка под шуба и блинчики погледите привличаха български пълнени чушки, турски юрт татласъ и булгур капама, тараски шулбурек и кьобете и еврейски бормоликос, маца и мийна. На нетърпеливите въпроси на посетителите „пазителките“ на щандовете отговаряха, че дегустацията ще бъде след концерта.
А той започна с изпълнение на българския химн, като на гостите бяха раздадени алени рози - един от символите на България. Сред дошлите да поздравят младите танцьори, певци и музиканти с руски, ромски, турски, татарски, еврейски и български корени бяха депутатът Андрей Райков, зам.областният управител Валентин Колев, зам.-кметът Магдалина Илиева, началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева и общински съветници. Празника почетоха също генералният консул на Турция в Бургас Селен Гюзел и третият секретар в Генералното консулство на Русия в Русе Любов Агеева. В пъстрата програма с красиви изпълнения се включиха и самодейци от Одрин, които поднесоха свой музикален поздрав към представителите на различни етноси в Русенска област.