Най-ефективният метод за борба с рака днес е имунотерапията, заяви пред РИА Новости, генералният секретар на Немското общество за борба с рака Йоханес Брунс.

Брунс участва в подписването в четвъртък на тристранно споразумение за сътрудничество между Асоциацията на онколозите на Русия, Немското общество за борба с рака и форума на Кох-Мечников в кулоарите на Немския онкологичен конгрес 2020.

“Най-ефективното днес в онкологията е имунната онкология, която се реализира с помощта на медикаменти, както и с променени Т-клетки. Това е съвсем ново нещо, съществува само от миналата година”, казва Брунс.

Той обясни, че ефективността на този метод “е свързана не толкова с процента (на оздравяването, бел.ред.), а с факта, че някои лимфоми, които по-рано са били нелечими, сега са частично лечими.” Става дума “не за всички, а за много пациенти, които по-рано са били обречени или са се нуждаели от продължителна терапия”, уточнява Брунс.

“Ракът не е хомогенна болест, той атакува много органи. Вече сме много успешни в лечението на някои видове рак, например, рак на кръвта, където сега се използват и Т-клетки,” казва генералният секретар на организацията и добавя, че “предстои още много работа.”

Немският конгрес за борба с рака е мащабен форум, който ежегодно събира повече от десет хиляди учени, лекари, политици и представители на министерства и ведомства. Конгресът, който ще продължи до 22 февруари, ще бъде домакин на повече от 300 събития, посветени на най-новите постижения в диагностиката, лечението и профилактиката на рака.