Новият общ устройствен план на Царево включва застрояване на нови 835 декара в парк “Странджа”. От тях 678 декара са по морския бряг на Ахтопол, Резово, Синеморец и Варвара, съобщават от “Зелени закони”.

Общественото обсъждане за устройствения план на община Царево е обявено за 23 март. След тази дата гражданите ще могат да защитават правата си само чрез съда и то обжалвайки единствено решението за екологична оценка.

В България в момента текат обсъждания на нови общи устройствени планове (ОУП) на редица общини, но един от тях привлича най-голям интерес. От 22 години Община Царево се опитва чрез общия устройствен план да застрои най-южната част от българското Черноморие, отнемайки територии от природен парк “Странджа”. Сагата през тези две десетилетия включва промяна в закони, фалшиви документи, масови протести в София, решения на върховния съд, спасяване на природния парк от цялостно заличаване, намеса на Европейската комисия…

След всичко това е изработен проект за нов общ устройствен план. От няколко дни той е публикуван за обществени консултации за прилагането му и за доклада за екологична оценка със срок за становища 16 март.

Общите устройствени планове (ОУП) на цели общини са единственият инструмент за планиране на територията. Предвижданията на ОУП са задължителни при изготвянето на подробните устройствени планове (ПУП) – планове за конкретни проекти и строежи.4

Законът за устройство на територията бе променен през 2012 г. и бе разрешено с новите ОУП да не се отразяват нереализирани досега - макар и одобрени в миналото - подробни устройствени планове, ако за това има екологични причини или причини свързани с човешкото здраве.

Така, теоретично, общината може да прецени, че досегашните зони за урбанизация са достатъчни и да не предвижда разширяването на площите за строителство.