Европейският съюз се нуждае от амбициозен бюджет и това съм защитавал. Трябва да се намери компромис за многогодишната финансова рамка, но днес не се постигна такъв.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел, след като маратонската среща на върха на ЕС за определяне на следващия седемгодишен бюджет на блока завърши в безизходица.

“Новата четворка абсолютно се съгласиха с мен – и холандският премиер, и шведският, и датският, и австрийският. Поне 10 пункта им дадох, с които могат да аргументират за България специално, защото трябва да имаме добър бюджет“, добави Борисов. Премиерът акцентира, че при преговорите за новия бюджет на ЕС е изтъкнал устойчивото развитие на България, финансовата ѝ дисциплина, икономическия растеж, най-ниския заедно с Естония външен дълг, както и нулевата миграция, енергийната диверсификация, имайки предвид интерконекторите с Гърция, Балкански поток. „Ние сме и натовска държава, ангажиментите с НАТО, базите, които имаме, съвместните учения – всичко това геостратегическо е изключително важно да се приема за България“, отбеляза премиерът Борисов.

„Огромен труд на Шарл Мишел, огромен труд на Урсула фон дер Лайен, но накрая ни дадоха промени, нови рамки, които ние по никакъв начин не можем така на коляно да ги разберем, да гласуваме“, заяви премиерът Бойко Борисов. Той добави, че и още една безсънна нощ да изкарат лидерите на ЕС, това не е отговорно за бюджета на Съюза за следващите 7 години.

Българският министър-председател добави, че преговорите продължават на експертно ниво. Сега предстои финансовите експерти да работят, когато има напредък, ще се съберем отново, посочи Борисов.