Иран потвърди 13 нови случая с коронавирус в петък, двама от които са починали.

Новият коронавирус се разпространи в няколко ирански града, съобщи в петък представител на здравното министерство.

“Въз основа на съществуващите доклади разпространението на коронавирус започна в Кум и достигна до няколко града в страната, включително Техеран, Бабол, Арак, Исфахан, Раш и други градове. Възможно е той да съществува във всички градове в Иран”, заяви служителят на здравното министерство Мину Морез, предаде агенция ИРНА.

Притесненията относно разпространението на вируса подтикнаха властите в Иран да затворят всички училища, университети и шиитски семинарии в Кум. Градът е популярна религиозна дестинация и център за учене и религиозни изследвания за мюсюлманите шиити от вътрешността на Иран, както и от Ирак, Пакистан, Афганистан и Азербайджан. Известен е и със своите ферми за добитък.

Според информации Иран наскоро евакуира 60 ирански студенти от китайския град Ухан в епицентъра на епидемията. Студентите бяха поставени под карантина след завръщането си в Иран и бяха освободени след 14 дни без никакви здравословни проблеми.

По-рано Иран разчиташе силно на Китай, за да купува „черно злато“ от Техеран, а някои китайски компании продължиха да правят бизнес с Иран въпреки американските санкции. За разлика от други страни – като Саудитска Арабия, която възпрепятства своите граждани и жители да пътуват до Китай, Иран не е налагал подобни мерки. Но той прекрати всички пътнически полети до Китай през последните две седмици, като позволява само товарни полети.