Огорчени сме! Дано е недоглеждане, пропуск, но бяхме забравени от държавния протокол и след намесата на симпатизанти на ГЕРБ, които бяха до водещия на церемонията за честване на Освобождението на Русе, беше добавен венецът на ГЕРБ. Това казаха общинските съветници от ГЕРБ Бедрос Пехливанян, Наталия Кръстева, Орлин Дяков и Михаил Илиев на извънредна пресконференция вчера. Становището си те ще изразят и на днешната общинска сесия.
Още в сряда от ГЕРБ официално са заявили, че ще поднесат венец в памет на падналите за освобождението на града жертви.
Въпреки че при подредбата на поднасяне на венци още веднъж уведомихме, че ще поднесем венец, не чухме името на партията, а след като наши симпатизанти се обърнаха към водещия, беше добавен венецът на ГЕРБ. Това е грубо нарушаване на държавния протокол. Не знам каква е причината, може да е недоглеждане. Но на такива събития не трябва да се разделяме, каза председателят на групата Пехливанян. 
Кръстева посочи, че на местните избори всяка партия получи своето представителство в местния парламент. 12 170 човека дадоха своя глас, за да бъде ГЕРБ най-голямата политическа сила и в местния парламент. Протоколът изисква на публични събития винаги да се започне в йерархичен ред отгоре надолу - след венеца от държавния глава, кмета, председателя на общинския съвет, областния управител следва най-голямо представената политическа сила в местния парламент, каза Кръстева, като допълни, че дори областният управител е бил изместен по-надолу. 
Изразяваме гражданска позиция, че тези 12 170 човека бяха изместени, техният вот беше поруган. Има протокол, който администрацията трябва да спазва. Вече трети месец ние не сме свидетели на единение, а сме разединени, може би повече отвсякога. Никога досега в историята на Русе, независимо от управлението и статуквото, този протокол не е нарушаван, посочи още Кръстева. 
Орлин Дяков беше категоричен, че случилото се не е случайна грешка, а е целенасочен акт. 
Обидно е да се правиш, че 15-те общински съветници от ГЕРБ не са избрани, не същестуват, демонстративно да ги изключиш от списъка. Не мога да си обясня защо вече три месеца има такава истерична омраза към нашата група, коментира още той.