Дъждът не попречи на русенци да отбележат 142-ата годишнина от освобождението на града от турско робство.
Още след 10 ч на площада пред катедралния храм „Св.Троица“, освободен от паркирани автомобили, започнаха да се събират хора, за да видят възстановката на церемониалното влизане в Русчук на руския генерал Едуард Тотлебен.
В 10.25 ч президентът Румен Радев влезе в храма, за да участва в последната част от литургията, посветена на паметната дата. 
Самата възстановка на предаването на ключа на града от Селим паша и посрещането на Тотлебен от епископ Климент Браницки и русчуклии бе пресъздадена от клубове „Традиция“ от Шумен, София, Плевен, Трявна, Дряново и Русе. Шуменецът Христо Драгозов влезе повече от достоверно в ролята на руския генерал, още повече че го прави за втори път в Русе. След като зададе на български няколко въпроса на Селим паша, той се обърна към своя „преводач“ и на руски му призна, че с голяма лекота се справя с „болгарския“. 
За разлика от церемонията преди две години, този път Селим паша предаде на ген.Тотлебен само бутафорния ключ от града, но не и сабята си. Това обаче не помрачи доброто настроение нито на генерала, който обяви: „Русчук е свободен!“, нито на рускчуклийските граждани и селяни, които извиха хоро под звуците на гайда. 
Малко по-късно пред Паметника на свободата започна градският ритуал за празника. След като президентът Радев поздрави военните подразделения от Русе и от няколко съседни града, пристигнали специално за повода, кметът на Русе Пенчо Милков произнесе празнично слово.
Ние като русенци носим огромната отговорност да пазим паметта на възрожденците и революционерите, чиито кости са погребани в Пантеона, и ние сме хората, които трябва да въведем Русе - северната столица на България, във века на иновациите, каза Милков. 
За първи път бях в Русе като курсант в авиобаза Щръклево и още тогава бях впечатлен не само от архитектурния облик на града, но и от свободолюбивия, аристократичен и прогресивен дух на русенци, каза държавният глава. Той отбеляза една от емблемите на града - израза „за първи път в България“, като символ на бързите темпове, с които Русе се е превърнал в най-европейския български град след Освобождението. Вярвам в бъдещите добри дни на Русе, които тепърва предстоят, каза президентът и подчерта колко важна е и за Русе, и за България Дунавската стратегия, по която той увери, че ще продължи да работи. 
Поздравление към русенци за празника поднесе и генералният консул на Русия Андрей Громов. Под усилващия се дъжд Русенският митрополит Наум в съслужение със свещеници от Русенската митрополия отслужиха благодарствен молебен и многолетствие. След това бяха поднесени венци от институции, политически партии, училища. Накрая общинският Духов оркестър под диригентството на Димчо Рубчев изсвири националния химн, а след него граждани отрупаха с цветя паметника на Арнолдо Цоки.