Брутално престъпление разтърси германския град Ханау. При нападения срещу два наргиле бара бяха убити 9 души, сред които вероятно и една българка, съобщава “Дойче Веле”. Според друга информация става дума за българин. От МВнР заявиха за БГНЕС, че в момента тази информация се проверява и ще дадат подробности малко по-късно, когато има яснота по случая.

Предполагаемият извършител е бил открит от полицията мъртъв в дома му. Там е бил намерен и трупът на 73-годишна жена. Предполага се, че става дума за майката на извършителя, която навярно е била застреляна от него. Така броят на загиналите става общо 11. Много от жертвите са с миграционен произход, като има вероятност една от тях да е българка. Още рано сутринта бяха изказани предположения, че извършителят е бил ръководен от дяснорадикални мотиви.

Агенция ДПА съобщи току-що, че Главната прокуратура е завела разследване за терористичен акт с ксенофобски мотиви. Възможно е обаче да става дума и за човек с психически отклонения. В намереното в дома му писмо, според „Билдцайтунг”, били изразени някои твърде объркани мисли.

Видео в Ютюб

Според информации от средите за сигурност, само няколко дни преди кървавото деяние предполагаемият извършител е публикувал видео в Ютюб. На перфектен английски в него той отправял „лично послание до всички американци”. Клипът, който до тази сутрин е можел да се види в интернет, явно е бил заснет в частно жилище.

В него мъжът заявява, че в САЩ има подземни военни бази, които служели на дявола. Там се изтезавали и убивали деца. Американските граждани трябвало да се „пробудят” и да излязат „на борба” срещу тези явления. Във видеото обаче няма никакво указание, че въпросният мъж смята да извърши кърваво престъпление.

ДПА съобщава, че става дума за 43-годишен германец, който е имал легално притежаван ловен билет. В колата му били намерени муниция и пълнители, съобщава „Билдцайтунг”, позовавайки се на източници от полицията.

“Ужасяващо престъпление”

Говорителят на германското правителство Щефен Зайберт изрази съболезнование на близките на загиналите. „Нашите мисли днес са насочени към хората в Ханау, където бе извършено ужасяващото престъпление”, написа той в Туитър. Председателстващият Съвета на министрите от ЕС Шарл Мишел също поднесе съболезнования на близките на загиналите.