Забравете шампанското и стридите! Призивът е на английското кулинарно списание BBC GoodFood, което е направило анализ на най-търсените рецепти в онлайн изданието си непосредствено преди и на самия Ден на влюбените - Свети Валентин, миналата година. И с изненада редакторите установяват, че в Топ 10 не присъстват нито традиционното шампанско с шоколадови ягоди, нито афродизиакът на Дон Жуан - стридите, нито дори любимите на Клеопатра смокини, с които си осигурявала незабравими нощи не само с Юлий Цезар.
На първо място в класацията за предпочетени храни е пържолата, като в тази доста обширна категория лидер е пепър стекът. Смята се, че това е китайско-американска рецепта, която съществува от 1948 г. Ястието произлиза от кухнята на Фуджиан, част от Шанхайската кухня, където е известно като червено готвено. Оригиналната рецепта обаче е със свинско месо, а американската адаптация включва телешко и заменя соевия сос с черен пипер.
Казват, че приготвянето на пепър стек е висш пилотаж в кулинарията, така че не всеки веднага би постигнал класическия резултат - златисто кафяв отвън стек с нежно розова сърцевина. Основното правило е: качествено телешко, бързо готвене и голямо внимание. И, разбира се, прясно едро смлян пипер меланж, който придава на стека уникален аромат.
На второ място е една френска рецепта, която превръща обикновените картофи в експлозия от вкусове и най-предпочитаната гарнитура за Свети Валентин. Според кулинарните историци картофи Дофиноа носят името на областта Дофине в Южна Франция, а първата известна рецепта е от края 17 век. Самата област пък дължи името си на граф Guigues IV от Албон, който през 12 век добавя делфин в герба си, поставен на замъка в град Виен (Виеноа) и затова започват да го наричат le Dauphin (делфин на френски). Потомците му графове пък сменят Албон в титлата си с Виен и стават Дофин Виеноа. Когато през 14 век те продават земите си на Френската корона, условието е титлата да се носи от престолонаследника, който е пряк потомък на владетеля. И първият дофин на Франция е синът на Жан II - Шарл дьо Валоа, бъдещият крал Шарл V.
Това кралско отклонение беше като прелюдия към едно наистина кралско ястие - тънко нарязани на шайби картофи, полети с ароматизирана със скилидка чесън и щипка индийско орехче сметана. Пекат се дълго на ниска температура (150 градуса), докато всичко придобие кремообразна консистенция. Това е класическата рецепта и в този вид картофите Дофиноа са идеална гарнитура. Но ако им се прибави бекон, шунка или пушена сьомга, се превръщат в основно ястие. Според някои кулинарни хроникьори, когато е сервирано за първи път на официална вечеря, ястието е било приготвено с... малки пойни птички.
Третото място в Топ 10 на най-предпочитаните храни за Свети Валентин ни води в Италия. Спагети Карбонара има две основни достойнства - богато и засищащо ястие с пармезан, яйца и хрупкава панчета и се приготвя само за половин час! Всичкото останало време можете да посветите на любимия си човек. В свободен превод спагети Карбонара би трябвало да се наричат спагетите на въглещарите - карбонара са наричани работниците, които по време на Втората световна война добиват дървени въглища в горите на Апенините. Те с месеци отсъстват от вкъщи и затова когато тръгват към планината, се запасяват с продукти, които издържат дълго - твърдо сирене Пекорино или Пармезан, зехтин, сол, черен пипер, осолени свински бузи, защото били най-евтини, и, разбира се, паста. А яйца си набавят от най-близката ферма. И докато чакат тлееща на огромни камари дървесина да се превърне в дървени въглища, си варят паста, към която, за да не е съвсем постна, добавят малко бузи, сирене и яйце. Великата София Лорен разказва в книгата си „Рецепти и спомени“, че през 50-те години на миналия век по време на снимки в планините карбонари я нагостили със спагети. А тя толкова много ги харесала, че поискала рецептата. В тази оригинална рецепта няма сметана, тя е добавена по-късно и вече се смята за задължителна съставка. А бузите са заменени с бекон.
На четвърто място са тарталети с ванилов и шоколадов крем и с крем от моркови и крем сирене, а на пето - бързи и лесни коктейли, сред които най-предпочитани са мартини с маракуя и еспресо мартини.
На шесто място е едно изискано ястие от телешко месо, известно като Уелингтън. За това месо, увито в тесто, историческа кулинарна битка водят Англия и Нова Зеландия. Англия твърди, че то е кръстено на първия херцог на Уелингтън ирландеца Артър Уелсли, национален герой от Ватерло, където разгромява Наполеон Бонапарт. Твърди се, че любимото му блюдо било запържено парче телешко месо с гъби, увито в тесто, и така името му се превърнало в нарицателно за ястието. Срещу тази версия протестира столицата на Нова Зеландия - Уелингтън. Там кулинарни хроникьори се кълнат, че ястието няма нищо общо с херцог Уелингтън, а е измислено за голям прием в новозеландската столица. Пропускат обаче факта, че столицата  носи името на героя от Ватерло!
Увлечението по вегетариански и вегански храни, което завладя дори церемонията на Оскарите тази година, не е подминало и предпочитаното меню за Свети Валентин според проучването на BBC GoodFood. На седмо място в Топ 10 е карпачо от тиквички, следвано от паста с лешници и риган.
На следващо място е нещо много вкусно - ягодов чизкейк. Вярно е, че февруари не е сезонът на ягодите, затова те могат да бъдат заменени с цитруси или шоколад. Все пак шоколадът е един от символите на Свети Валентин.
Деветото място е за... лаврака, който е много по-евтин от сурови стриди, а според масовото мнение - и по-вкусен. Както и да бъде приготвена рибата, тя не изисква много време, а това очевидно е едно от изискванията при избор на храна за вечерята, посветена на любовта.
И последното, десето място в Топ 10 на предпочитаните за Свети Валентин храни са традиционните бисквити във форма на сърце с различни глазури.
Така че наистина - забравете шампанското и стридите! Заложете на пържолите и по още една причина - те са най-добрият приятел на виното, леещо се на нашия  Трифон Зарезан - деня, в който свети Трифон е съквартирант със свети Валентин. И няма защо да делим двата празника, защото истината е във виното и любовта. Казали са го още древните римляни.

Телешки пепър стек

Необходими продукти:
2 стека по 250 г от бонфиле
40 г масло
1 ч.л. едро смлян пипер меланж
Начин на приготвяне:
Телешките стекове се поръсват обилно от двете страни с прясно смления пипер меланж. Тиганът се загрява на силен котлон. Слага се бучка масло да се разтопи и веднага се поставят стековете. За средно изпечен стек (medium rare) стекът се готви 3-4 минути от всяка страна, като се обръща на всеки 30 секунди. Вече изпечената страна се поръсва със сол на кристали или хималайска сол. Изважда се от тигана и се слага на дъска или в чиния и се оставя да почине 5 минути, за да запази соковете си. Докато стекът е топъл, отгоре може да се сложи бучка масло. Поднася се с гарнитура по избор.
Колко трябва да се пече стек с дебелина 2,5 см:
Добре изпечен - 3 мин от всяка страна на силен огън и още 6-8 мин на по-слаб огън.
Средно изпечен - 3-4 мин от всяка страна на силен огън.
Сурово изпечен - 2-3 минути от всяка страна на силен огън.