„Случвало ми се е да зареждам оръжие и да го насочвам към човек. Тогава границата е много тънка и се изисква много психика, за да прецениш, ако имаш ситуация, какво да правиш“, сподели полицайката от Русе Венета Сорева. Служителката в териториален сектор „БОП - Русе, Разград“, която е сред жените с най-точен мерник в силите на реда, вчера се включи в зоналното състезание по стрелба с пистолет за служители на МВР. На стрелбищния комплекс в сградата на ОДМВР-Русе излязоха отбори - мъже и жени, от различни структури от Русе, Търговище, Силистра, Разград и Шумен.
Стрелковата подготовка на полицаите е на много добро ниво, но заради естеството им на работа и липсата на свободно време те нямат достатъчно време да се упражняват, смята Емил Велев, главен инструктор в МВР.
„Практиката е от много важно значение, всеки изстрел трябва да попада на конкретно място. На улицата полицаят може да използва огнестрелното оръжие единствено и само срещу нападение. Не могат да бъдат засягани лица, които нямат отношение към нападението“, казва още той.
При стрелбата се цени бързината, но тя не трябва бъде за сметка на точността.
„Бързината се постига само когато има гаранция, че ще попадне изстрелът там, където желае полицаят“, обяснява Емил Велев.
Полигоните за обучение по стрелба са проблем за МВР. Русенската дирекция е едно от тези с много добра база, затова подобни състезания се провеждат тук. Добрата база е и част от обяснението за успехите на местните полицаи.
При индивидуалното класиране за жени във вчерашното състезание първо място завоюва Людмила Пенева от Русе, а сътборничката й Венета Сорева зае трето място. При индивидуалната дисциплина за мъже русенският полицай Мартин Стойчев се класира втори. При отборното класиране тимовете на жените /Людмила Пенева, Деница Господинова/ и мъжете /Мартин Стойчев и Милен Койчев/ от Русе спазиха традицията и завоюваха челните места.