Социалният министър Деница Сачева ще настоява основната пенсия от НОИ да не бъде намалявана средно с 20%, а с по-малко, за да може втората пенсия от частните фондове за родените след 1959 г. да бъде в по-голям размер. Това стана ясно при посещението на Сачева в Банско, където тя се срещна със служители в социалните институции и представители на неправителствени организации.

Сачева коментира темата пред журналисти преди поредната лекция от цикъла MASTЕRCLASS WORK 4.0 пред учащите във Военна академия "Г. С. Раковски", организирана от КНСБ.

Предложението за намаляване на процента на редукция е на КНСБ. Идеята е да се промени начинът, по който се изчислява индивидуалният коефициент за отпускане на средства на хората с право на втора пенсия.

"Да отпадне намаляването на коефициента на редукция за времето, в което вие не сте се осигурявали в универсални пенсионни фондове. Това ще бъде нещо, което аз ще отстоявам и ще настоявам затова да няма такава автоматична корекция за тези 20 години, в които вие сте осигурявали единствено и само в НОИ. Това вероятно ще се случи до края на този месец. Следващата седмица имаме среща с Асоциацията на пенсионните фондове. Изчакваме в момента да се даде и едно становище-законопроект за изменение на Кодекса за социално осигуряване, така че се надявам най-късно в началото на март да можем да го сложим за обществено обсъждане".

Сегашният закон предвижда на родените, които получават втора пенсия отчастен пенсионен фонд, да им бъде намалена пенсията от НОИ с 20%. Целта е да се отрази факта, че родените след 1960 г. плащат по-ниски вноски за държавна пенсия. Към момента вноските са 14.8% към НОИ и 5% към частен фонд, докато родените преди 1960 г. плащат 19.8% към НОИ.

Попитана каква е формулата две да е повече от една пенсия, министър Сачева каза, че в момента не трябва да се спекулира с числа, възложени са изчисления, но не са готови още.

Министърът има днес среща с представителите на пенсионните фондове, на която ще изслуша всички различни гледни точки и мнения. Предстои и среща с Комисията по финансов надзор.

Според методиката сега бъдещите пенсионери ще получават с 20 процента по-ниска пенсия от НОИ заради възможността да получават втора такава от частен пенсионен фонд. Този коефициент е заложен при старта на втория стълб преди 18 г., за да се отрази това, че родените преди 1960 г. правят по-голяма вноска за пенсия в НОИ.