От днес, 11 февруари, Министерството на здравеопазването открива информационна телефонна линия, на която граждани и организации могат да задават своите въпроси относно епидемията с коронавирус 2019-nCoV.

На телефонен номер 02 807 87 57, от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8.30 до 17 часа), информация може да се получи от лекар-епидемиолог, се казва в съобщението на МЗ.

Причина да бъде открита телефонната линия са зачестилите запитвания на граждани и организации във връзка с новия коронавирус: симптоми, диагностика, превенция, работа със стоки, пристигащи от Китай, пътувания от и за държави, в които има регистрирани случаи на коронавирус 2019-nCoV.

В началото на месеца Министерството на външните работи обяви горещи телефонни линии (на Дирекция "Ситуационен център"): +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: [email protected], на които могат да се отправят молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани - в случая, свързани с новия коронавирус. От 1 февруари МВнР повиши индекса на риска при пътуване до Китай до Ниво 4: Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост).

Министерството предложи и полезна информация за коронавирус 2019-nCov, за нужните превантивни мерки срещу него, за какво да внимаваме най-много при пътуване зад граница.

Наскоро от МЗ отбелязаха, че неправителствени китайски организации помагат на българските здравни власти при посрещането на китайски граждани, даването на указания за поведение и организирането на карантина в домашни условия. Подобно съдействие се налагало заради "тежката езикова бариера" - по думите на главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.  Пристигащите от Китай се транспортират до домовете им със специални микробуси, които се дезинфекцират, добави още Кунчев. Карантината в домашни условия ще продължи не по-малко от 14 дни, обясни д-р Кунчев.