Италианската оперна певица, сопраното Мирела Френи, почина на 84-годишна възраст в родния си град Модена. Причината за смъртта на певицата е продължително заболяване, съобщи в неделя вестник Il Messaggero.

 Мирела Френи е родена на 27 февруари 1935 г. в МоденаИталия

Дебютира през 1955 г. като Михаела в операта “Кармен”.

След кратко прекъсване през 1958 г. се завръща към кариерата си с изпълнението на ролята на Мими в „Бохеми“ на Пучини в Театро Реджио в Торино. Постига международна известност с интерпретацията на Адина в постановката на Франко Дзефирели на „Любовен еликсир“ от Доницети.

По време на кариерата си пее в Ла Скала в Милано, Метрополитън опера в Ню Йорк, Ковънт Гардън в Лондон, Болшой театър в Москва и много други.

Партнира си с Лучано Павароти на сцената и в звукозаписното студио, като двамата са смятани за най-добрите изпълнители на „Бохеми”.

Френи участва заедно с Пласидо Доминго във филм-опера „Мадам Бътерфлай” под диригентството на Херберт фон Караян и режисурата на Жан-Пиер Понел.

През 1981 г. Мирела Френи се омъжва за известния български оперен певец Николай Гяуров. Двамата заедно спомагат за основаването на центъра Centro Universale del Bel Canto (CUBEC) във Виньола, където започват да водят майсторски класове.

 След смъртта на Гяуров през 2004 г. Френи продължава общото им дело по запазване традицията на белкантото.

През 2002 г. е удостоена с почетна степен от Университета в Пиза за „значимия ѝ принос за европейската култура“.

Френи приключва професионалната си кариера на сцената с операта „Орлеанската дева“ във Вашингтонската национална опера на 11 април 2005 в ролята на Йоана (Жана Д’Арк).