Още една национална телевизия посвети филм на хлорния кошмар в залеза на социализма, когато процъфтяващия четвърти по големина град бе подложен на системни обгазявания от химическия завод „Верахим“ в Гюргево, а официалните власти налагаха забрана да се говори по темата, за да не се помрачат „братските“ българо-румънски отношения. Клокочещото напрежение избива на 28 септември 1987 година, когато шест смели жени правят това, което храбрите, но само на ракийка и салатка в кухните си мъже не смеят - организират първите граждански протести в комунистическа България. През февруари следващата година на централния градски площад вече се събират хиляди хора. На тях е посветен документалният филм „Спомени с хлор. Русе, 1988“, който ще се излъчи тази вечер от 19 часа по „Bulgaria ON AIR“. 
Авторът Миглена Георгиева ще срещне зрителите с участници в протестите и жителите на Русе, които си спомнят битката срещу „Верахим“. 
„Не можеше не само да се диша, не можеше да се спи! Нощно време, когато пускаха този газ и той идваше при нас - ставаш и затваряш прозорците, за да не влиза, но ти вече си обгазен“, разказва пред камерата на „Bulgaria ON AIR“ директорът на регионалния исторически музей в Русе проф.Николай Ненов.
„Даваха ни съвети как да си носим маски. То беше просто нещо неестествено! В мирно време ти да съветваш гражданите си как да се пазят от бойни отровни вещества“, спомня си Хачик Лебикян, участник в големия протест през 1988 година, когато на площада в Русе се събират хиляди протестиращи.