Писмото на главния прокурор Иван Гешев до европейските институции относно отказа на властите в Сърбия да екстрадират избягалия от България Цветан Василев е сред водещите теми в пресата и сред политиците в Белград.

“Самият факт, че този случай продължава повече от 5 г. повдига доста съмнения, че има и други причини за отказа да се предаде Василев. Може само да гадаем дали става въпрос за корупция или за процесуални причини”. Това каза пред сръбската редакция на „Дойче Веле“ известният адвокат Божо Прелевич, който е и бивш шеф в полицията. Според него трябва да се изключи като причина липсата на справедлив процес в България срещу Василев. “Достатъчно е да си припомним, че Сърбия преди време предаде на Турция лице, за което от ООН бяхме предупредени, че то няма да има право на справедлив процес. Не вярвам България, където има мониторинг от страна на ЕК, да преследва по политически причини инакомислещите”, каза още Прелевич.

Журналистката от разследващия сайт КРИК Йелена Радивойевич подчертава, че “въобще не е ясно дали сръбската страна чрез Министерството на правосъдието да е предложила каквото и да е съдействие на България поради дългото отлагане на този процес”.

„Дойче Веле“ припомня, че в Сърбия се укриват и други скандални лица като бившият румънски депутат Себастиян Гица и бившият премиер на Тайланд Инглук Шинаватра, която бе осъдена в родината си на 5 г. затвор поради корупция, но от миналата година тя вече е сръбски гражданин. “В този списък се намират и множество престъпници от Черна гора и Босна и Херцеговина”, припомнят от КРИК.

Лидерът на “Движението на свободните граждани” Сергей Трифунович днес заяви, че няма “нито една причина сръбският президент Александър Вучич да пречи на правосъдието да екстрадира в България противоречивия бизнесмен Цветан Василев“. В официално съобщение от партията питат “дали това не е поради даренията на Василев за фондацията на бившия президент Томислав Николич и по този начин Цветан Василев да си е купил убежище в Сърбия”. “Вучич превърна Сърбия в рай за престъпниците като Василев, Гица и Шинаварта”, пише още в документа.

И проправителствения вестник “Блиц” признава, че “Сърбия е изпаднала в проблеми поради българския олигарх”. Днес и държавната агенция Танюг съобщи, че Висшият съд в Белград е започнал повторно разглеждане на искането на прокуратурата в България за екстрадирането на Василев.

Вчера бившият сръбски премиер Зоран Живкович заяви, че “издирваният от Интерпол български бизнесмен Цветан Василев финансира партията на сръбския президент Александър Вучич и политическата формация на външния министър Ивица Дачич”. „Белград отказва да предаде на България Цветан Василев, защото той финансира Сръбската прогресивна партия на Вучич и Сръбската социалистическа партия на Дачич. На Василев беше позволено да приватизира стъкларския завод в Парачин. И това не бе обикновена корупционна схема. Това бе на ръба на законното и нямаше да стане, ако нямаше закрилата на държавата“, каза Живкович в сградата на Скупщината.