ГЕРБ няма да инициира и няма да подкрепи импийчмънт на президента Румен Радев. България няма полза от война между институциите. Няма да инвестираме в политическо противопоставяне, съобщи членът на ИК на ГЕРБ Томислав Дончев на извънреден брифинг на партията.

Аргументите за това могат да са юридически и политически. Не желаем напрежение или война между институциите. Не желаем да инвестираме в политическо противопоставяне и да допринасяме за разделението на обществото“.

Даниела Дариткова подчерта, че войната между институциите не е по инициатива на ГЕРБ.

„Не смятаме, че това е от полза на българските избиратели“, съобщи още председателят на ПГ на ГЕРБ.

По отношение на постове, публикувани в социалните мрежи от Корнелия Нинова, която е на посещение в Брюксел, в които тя твърди, че ГЕРБ са предлагали на БСП коалиция, но тя е отказала, Дариткова съобщи, че ГЕРБ никога не е предлагал на БСП съвместно правителство.

„Имаме категорично решение на конгрес на ГЕРБ, че няма да се коалираме с БСП. Всъщност нашите колеги от опозицията в парламента от БСП продължават да следват своята политика чрез внушения и мантри, за да привличат вниманието върху себе си. Ние винаги сме залагали на прагматичната политика, политика, която се провежда в интерес на хората и ще продължим в същия дух “, допълни тя.

Във връзка със сваленото доверие към правителството от страна на Румен Радев, Дариткова подчерта, че инициативата за война на институциите не е иницииранаот ГЕРБ. Тя добави, че въпреки това, ГЕРБ е трябвало по някакъв начин да отговори на предизвикателството.

„В никакъв случай не смятаме, че това е от полза на България и българските избиратели. И разчитаме на разумен подход от всички, които са получили доверието на хората, да ги представляват в рамките на техните конституционални правомощия“, смята Дариткова.