При продължаващия геополитически хаос, както и с нарастващите кръвожадни амбиции на режима на Путин в Украйна, Африка и евентуално Беларус, не е чудно, че руските шпиони в Европа биват излавяни един след друг.

Това е сигнал, че броят на руски шпиони в Европа, особено в източната й част, е по-голяма, отколкото предполагахме. Изглежда, че дори след разпадането на СССР, балсамираният му труп все още стои близо до режима на Путин. Студената война всъщност не е приключила и доказателство за това са редовните скандали с руски шпиони. Какво очаквате от страна, ръководена от възпитаник на ЧК Владимир Путин?

В последно време се появиха няколко съобщения за заловени в България руски шпиони. Българските власти обявиха в края на януари, че двама руски дипломати са експулсирани от България заради шпионаж. Беше разкрито, че дипломатите, засегнати от акцията, са първи секретар в консулската служба на руското посолство и търговски представител, като и двамата са събирали „тайните на България“ относно изборите, енергийния сектор и енергийната сигурност. Нещо повече, малко преди този шпионски скандал, през октомври 2019 г. българските разузнавателни служби изгониха първия секретар в руското посолство, който събирал разузнавателни данни за България, ЕС и НАТО.

Обърнете внимание на позициите и дипломатическите рангове на изгонените руски шпиони и си задайте въпроса, колко Джеймс Бондовци има в руските посолства и консулства в цяла Европа? Те са стотици, ако не и хиляди! И ако към тях добавим онези, които нямат руски дипломатически паспорти – хора, които имат опит с Новичок, които снимат влакове, организират протести, инициират езикови референдуми, участват в провокации и прославят режима на Путин в медиите, тогава техният брой достига десетки хиляди. Това означава, че има не само класически шпиони, но и хора, които са готови да свършат по-мръсна работа за Кремъл. Например, България обвини трима руски граждани в опит за убийство на търговеца на оръжие Емилиян Гебрев и още две лица, извършен през 2015 г.

България не е единствената държава, която се сблъсква напоследък с безсрамните шпиони на Путин. Не много отдавна в съседна Литва бе заловена жена, заподозряна в шпионаж. Руската Жулиета успя да стане член на литовския парламент. Преди време парламентът на Литва инициира процедура по импийчмънт срещу една от лидерите на партията „Руски алианс” Ирина Розова. Тази дама не разкри, че има контакти с руски дипломати. По време на разследването беше установено, че се е срещала с руски дипломати, с които е обсъждала финансовата помощ за „Руски алианс”. Освен това стана ясно, че е поддържала контакти с бившия генерален консул на Русия в Клайпеда Владимир Малигин, който беше изгонен от Литва за шпионаж. Това да ви напомня нещо?

Човек може само да предполага, колко такива „сладкодумници” е имало или все още има в латвийския парламент. Сещам се за двама такива колаборационисти – Ингуна Судраба и Янис Адамсонс.

И двамата са доста одиозни личности, които отстъпват може би само на руските водопроводчици с дипломатически паспорти, които бяха задържани в Давос през лятото на 2019 г. по подозрения, че подготвят тайна шпионска операция.

През последните години швейцарската разузнавателна служба установи засилена активност на „водопроводчиците“ на руското разузнаване. Според доклад на разузнавателната служба на конфедерацията за 2018 г., една четвърт от руските дипломати в Швейцария се занимават с шпионаж. През 2018 г. швейцарски разузнавачи заловиха двама агенти на руското ГРУ при опит да откраднат документи от лаборатория в Берн, която изследва използването на химическо оръжие в Сирия и разследва отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал. Не е чудно, че Кремъл направи всичко по силите си, за да прикрие двамата си агенти от ГРУ Александър Петров и Руслан Боширов, които бяха заподозрени за отравянето. Швейцарските власти все още разследват руска шпионска операция от 2017 г., насочена към Световната антидопингова агенция (WADA) и Арбитражния съд за спорт в Лозана. Между другото, това се случи, когато WADA забрани на Русия да участва в големи спортни състезания за четири години, а Москва, естествено, не го прие.

Тези последни шпионски скандали не са единствените мръсни дейности, в които режимът на Путин обича да забърква посолствата си в чужбина.

В началото на октомври 2019 г. чешките разузнавателни служби съобщиха, че успешно са елиминирали руска шпионска мрежа, действаща от руското посолство в Прага.

През август “Дойче Веле“ съобщи, че украинското Министерство на външните работи е обявило руски дипломат от генералното консулство за персона нон грата. Службата за сигурност на Украйна залови украински гражданин, който предавал чувствителна информация на руския дипломат. Разузнавателните орган разкриха пред медиите, че са задържали руски разузнавач, който се е представял за дипломат.

През февруари 2018 г. шведската служба за сигурност в Стокхолм задържа местен компютърен специалист на основание шпионаж в полза Русия. Оказа се, че задържаният шпионин е сътрудничил на руския разузнавач Евгений Умеренко, който е работил под дипломатическо прикритие. Тогава шведските медии съобщиха, че Умаренко е „напуснал мълчаливо Швеция” в края на март, добавяйки, че преди това като дипломат в Германия се е занимавал с шпионаж.

През 2018 г. Словакия изгони руски дипломат, заподозрян в шпионаж. През декември 2018 г. словашкият премиер Петер Пелигрини обяви, че руският дипломат е експулсиран за „участие в шпионски дейности срещу Словакия и НАТО“.

През юли 2018 г. атинският вестник „Катимерини” писа, че гръцкото правителство е решило да експулсира двама руски дипломати, включително служителя в руското посолство Виктор Яковлев. Допълнително беше отказано право на други двама дипломати да влязат в страната, тъй като бяха обвинени в неуспешен опити за придобиване и предаване информация, както за подкуп на гръцки служители.

Следва продължение, но къде? Може би в Латвия …

Зиинтис Знотинш (Zintis Znotiņš) – латвийски разследващ журналист, Eurasiareview