Протест против напусналите Комплексния онкологичен център онколози д-р Катерина Генова и д-р Людмил Станев и контрапротест в тяхна защита организираха вчера  пациенти и техните близки, граждани и медици. 
Протестът се проведе пред Вазата в Парка на младежта, където участваха около 40 човека.
Аз съм жертва на жестокото отношение на двамата изгонени от Онкото лекари. Благодаря на господин кмета, за намесата му, за отношението му, затова, че той помогна да ни освободят, тъй като никой не обръщаше внимание на жалбите, каза пациентката на Онкоцентъра Ангелова.
Преди 5 години чух страшната диагноза, че съм болна от рак. Отидох в Плевен, където доц.Бечев ми предложи да ме оперира във ВМА. Съгласих се и след операцията дойдох в Русе пред кабинета на д-р Генова и д-р Станев. Двамата ме сравниха със земята, защото съм се забавила толкова време. Накрая ме пратиха на химиотерапия, но на четвъртата процедура исках да умра. Опитах се да им обясня как се чувствам, след което двамата лекари контролираха другите процедури и успях да изкарам всичките осем химиотерапии, но само аз си знам как изтърпях униженията, посочи Мария Недева.
Моят съпруг се оперира от рак в София, защото не искаше да стъпи в Онкодиспансера, тъй като си спомняше какво съм му разказвала за двамата лекари, когато бях санитарка при тях. Д-р Генова наистина е добър специалист, но отношението към пациентите й е нехуманно, каза Виолета Басарболиева.  
В същото време пред Комплексния онкологичен диспансер се провеждаше контрапротест в защита на д-р Генова и д-р Станев от други близо 40 души.
Аз съм пациент на д-р Генова и д-р Станев, но тези хора, уж загрижени за живота на онкоболните, ни отнеха правото на лечение при едни от най-добрите специалисти в България. Виждала съм ги как застават до леглото на онкоболен и докато не го закрепят, не мърдат оттам, каза Искра Трифонова, която е била оперирана за премахване на тумор от д-р Станев.
Не е вярно, че двамата лекари не дават информация на близките на онкопациентите, защото тук се лекуваше майка ми и те постоянно ме информираха за състоянието й, посочи Гергана Димитрова.
Системата е ясна, двамата ни колеги напуснаха заради лошо отношение към колеги и пациенти. 90% от персонала не искат да работят с д-р Генова и д-р Станев, но всичко се задейства сега, защото при мен вече дойде жалба черно на бяло, подчерта управителят на КОЦ д-р Камен Кожухаров. Той успокои пациентите, че онкология е имало преди тези двама лекари, ще я има и занапред, а на тяхно място вече има назначени двама специалисти - единият с дисертация за рак на белия дроб, другият е със специалност медицинска онкология.
По-късно контрапротестиращите се срещнаха със зам.-кмета Енчо Енчев, който заяви, че най-важно е за всички нуждаещи се да бъде осигурена медицинска помощ на най-високо ниво, а защо се е стигнало до уволнението на д-р Генова и д-р Станев не може да каже, тъй като общината не е техен работодател.
По-късно общинският пресцентър разпространи хронологията на кореспонденцията с граждани по случая. От съобщението става ясно, че на 21 януари в общината е получена жалба от граждани с искане за извършване на проверка в Комплексния онкологичен център. Жалбата е адресирана до широк кръг институции, сред които кмета Пенчо Милков и прокуратурата. В нея се настоява за спазване на правилата, предвидени в Кодекса за професионална етика на лекарите в България и за търсене на отговорност за уронване на честта и достойнството на жалбоподателите.
На 29 януари постъпва искане от граждани за колективен прием и разговор относно освобождаването на д-р Генова и д-р Станев. Писмото е препратено по компетентност до Районна колегия на Български лекарски съюз – Русе.
„Община Русе ще разгледа изпратените жалби, след като Районната колегия на Български лекарски съюз – Русе се произнесе по тях“, обявиха от кметската администрация.