Епидемиолози опровергаха теориите, че вирусът от Ухан е създаден изкуствено, пише Риа новости.

Появата на новата зараза предизвика множество теории за нейния произход.

“Никакви доказателства няма, че вирусът е създаден изкуствено”, каза директорът на катедра Епидемиология и биостатистика в Университета на Хонконг Бен Коулинг.

За вирусът беше съобщено от властите в Китай в последния ден на 2019 г.

След известно време беше определено, че избухването на епидемия от тежка пневмония в град Ухан се предизвиква от коронавирус 2019-nCov.

Загадъчната болест предизвика притеснение по целия свят, което беше съпътствано с много теории за появата на вируса.

Епидемиологичните изследвания показаха, че първите заразени са имали контакт с пазар за месо от диви животни в град Ухан.

Директорът на извънредния технически институт за вирусни заболявания в Китай Тан Въндзъ каза, че новият коронавирус около 90 процента напомня на коронавирус от организма на прилепи, обитаващи провинция Джъдзян.

Една от най-популярните конспиративни теории е, че вирусът е бил разработен в Уханския институт по вирусология, където изследват имунната система на прилепите, които са известни с това, че могат дълго да са носители на вирус, без да се разболяват.

Според теорията, вирусът е бил изпуснат от лабораториите на института.

Завеждащият руската Научна лаборатория за екология на микроорганизмите Михаил Щелканов казва за Риа новости, че теориите за изкуствения произход на коронавируса от Ухан “са фейк”.

А на въпрос защо много инфекциозни заболявания тръгват от Китай, Бен Коулинг казва, че една шеста от населението на Земята живее в Китай. “Не е много учудващо, че именно там се откриват болестите”, казва експертът.