Един от най-големите работодатели в Русенска област - „Каолин“ ЕАД, ще инвестира 60 милиона лева за изграждане на предприятие за производство на продукти от индустриални минерали в град Дулово. Миналата седмица заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов връчи на компанията сертификат за инвестиция клас „А“. Очаква се новият завод да даде работа на 120 души.
„Каолин“ съобщи за готвената инвестиция още преди година. Предприятието за преработка на каолин и кварцов пясък ще се издигне на мястото на някогашния фуражен завод в града. Заводът ще отговаря на всички екологични стандарти, към които собственикът на „Каолин“ - германският концерн „Кварцверке“, се придържа стриктно. Очаква се предприятието да заработи през 2021 г. и местната икономика да живне, като намалее и безработицата в региона.
Освен 120-те работни места в завода инвестицията ще осигури още заетост на 400 души в съпътстващи дейности. Заводът ще преработва кварц - каолинова суровина от находище в Дуловска община за производство на първични продукти, влагани в химическата, керамичната, фаянсовата и стъкларската промишленост.
Според прогнозите, разработката на каолиновите находища ще продължи поне 50 години. През 2017 г. фирмата спечели 35-годишна концесия за дoбив нa кaoлин и квapцoв пяcък oт двa yчacтъкa нa нaxoдищe Koлoбъp. Зa cpoкa нa дoгoвopa „Каолин“ ще плaти 28 милиoнa лeвa кoнцecиoнни тaкcи, пoлoвинaтa oт кoитo щe oтивaт в бюджeтa нa oбщинa Дyлoвo пo Зaкoнa зa пoдзeмнитe бoгaтcтвa. През миналата година минната компания получи специален приз от община Дулово като признание и благодарност за благотворителната, дарителската и финансовата й подкрепа за развитие и подобряване на инфраструктурните обекти, на дейности в сферата на здравеопазването, образованието, културата и спорта в града и населените места в общината.