Най-нетърпеливите почитатели на „Мартенски музикални дни“ вече могат да си купят билети за две от събитията в предстоящото 60-издание. На касата на Русенската опера от миналата седмица се продават места за двете фестивални вечери с участие на операта. Става дума за откриването на фестивала на 13 март, когато оперният оркестър ще изпълни Девета симфония на Бетовен с диригент Йордан Камджалов, и за постановката на „Мефистофел“ на Ариго Боито на 23 март.
При това цените доста „хапят“: 12 лева /на последните редове на балкона в Голямата зала на Доходното здание/, 18 и 25 лева! 
За същите две събития билети могат да се купят и по електронен път чрез „Ивентим“. Там няма варианти - цените са по 30 лева! 
Пред гишето на оперната каса възникват нервни въпроси. Най-честият, естествено, е: „А билети за другите вечери на Мартенските?!“. 
Касиерката се чуди какво да обяснява. Хората недоумяват защо операта пуска своите билети още сега, като само допреди година-две практиката беше продажбата да започва на една дата. 
Други пък се дивят на анонса на е-продажбите, който гласи: „Дълги години след създаването на уникалния русенски фестивал първата негова концертна вечер е започвала с Девета симфония от Лудвиг ван Бетовен (1770-1827). Традицията ще бъде спазена отново“. Всъщност „дълги години“ фестивалът ЗАВЪРШВАШЕ с Девета симфония. Очевидно информацията е пратена към сайта за е-билети от човек, който е доста далече от ММД... 
По принцип обичайно започваме продажбите на билети през третата седмица на февруари - и сега вероятно това ще стане от 20 февруари, каза селекционерът на фестивала Ива Чавдарова. Знайно е, че в първите дни на касата се нареждат хора с цели списъци от дати.  
Впрочем, цените на билетите, които ще продава фестивалът, са под определените от операта. Най-скъпите са по 20 лева, те са само за някои от вечерите, в повечето случаи цената не надхвърля 15 лева, обясни Чавдарова. И уточни, че от фестивалната дирекция също ще предоставят билети за е-продажба, но и техните цени няма да са над 20 лева.
Очевидно на русенци, които очакват фестивала с трепет и с желание да изживеят празник, няма да им бъде спестено нищо от грозното боричкане и некрасивите ритници по кокалчетата и удари под кръста, които съпътстват юбилейния ММД. Дори и такива дребни ходове като продажбата на билети с месец по-рано показва недвусмислено, че томахавката не е заровена. В светлината на позиционната война, която продължава да нажежава страстите, някои започват да тълкуват и гастрола на операта с „Мефистофел“ в София на 26 март като провокация. На същата дата ММД предвижда вечер на Фестивалния оркестър с възпитаници на Музикалното училище - а в оркестъра на операта повечето музиканти са именно такива. Впрочем, в стремежа си да направи „сечено“ на Чавдарова и Дуканова шефското тяло в операта всъщност лишава поне две дузини музиканти от невероятната магия, каквато е концертът на Фестивалния.
Досега в Русе „не си говореха“ хората от различните изкуства - оперни хора не ходят на театър, актьори рядко се мяркат на концерт, а и двете гилдии не са забелязвани твърде на литературни вечери и на изложби. 
Сега вече музикалните хора започват да не си говорят и помежду си. И не се свенят от номера, които всички наричат кални. 
Едва ли от тази позиционна война ще излезе нещо добро. Във всеки случай, не и за изкуството, не и за публиката, не и за Русе. Най-много да остави лош вкус в устата на гостите и публиката на юбилейните Мартенски.