Двамата български граждани, заявили, че искат да напуснат китайския град Ухан във връзка с разпространението на новия коронавирус, пристигнаха във Франция с френски самолет в рамките на общоевропейска операция.

Самолетът се приземи на летище в град Истр, Южна Франция в 15:32 часа, българско време. На борда на самолета има 251 пътници от десетки националности, съобщиха от бълагсркото Министерство на външните работи.

Създадена е организация българските граждани да бъдат доведени в България с военно-транспортния самолет „Спартан“, придружавани от медицински екип от Военно-медицинска академия. Те ще останат във ВМА под карантина.

Очаква се военно-транспортният самолет „Спартан“ да излети, с двамата български граждани на борда за България, около 17 часа българско време.

Министерството на външните работи чрез посолствата ни в Пекин и Париж, както и Генералното ни консулство в Шанхай, съдейства за заминаването на българските граждани от Китай. Общоевропейската операция по улесняване на гражданите на съответните държави, включително и българските, да напуснат Ухан бе организирана от френските власти в сътрудничество с властите на Китай.

По-рано днес от китайското посолство в София заявиха, че Китай е взел мерки за предотвратяване и контрол на епидемията в чуждестранните дипломатически мисии на негова територия. От дипломатическата мисия призоваха към спокойствие, защото паниката е най-опасна.

“Епидемията е предотвратима, контролируема и лечима. Превантивните и контролни мерки на китайското правителство са много мощни”, заявиха от дипломатическото представителство в София.

Днес министър-председателят Бойко Борисов изпрати писмо до китайския премиер Ли Къцян, в което изразява съпричастността на българското правителство към китайския народ. Поводът е тревожното разпространение на коронавируса, довел до многобройни заболели и жертви. Борисов изразява надежда, че своевременно предприетите мащабни и бързи действия от китайското правителство, медицински среди и общество за справяне с разпространението на вируса скоро ще дадат резултат и кризата ще бъде ефективно преодоляна.

Писмо изпрати и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изпрати до колегата си Ван И. В него Захариева заяви, че “имаме пълно доверие в способността на Китай да контролира вирусното заболяване”.

БГНЕС припомня, че в събота правителството обяви четвърта от общо пет степени на опасност заради коронавируса, което означава предупреждение за преустановяване на пътуванията в Китай (освен при крайна необходимост). Ввсички граждани, които се връщат от Китай или държава, където има коронавирус, ще бъдат подложени на 14-дневна карантина. На летищата ще бъдат монтирани термокамери, които да проверяват състоянието, а при явни симптоми хората ще бъдат транспортирани до лечебните заведения, подготвени за прием на заразени пациенти.

През изминалата нощ СЗО съобщи, че е регистриран и първият случай на смърт, причинена от коронавируса извън Китай. Това се е случило във Филипините, където е починал 44-годишен мъж от Ухан. Починалият е един от двамата пациенти на територията на Филипините, за който беше потвърдено, че е заразен. Смъртта му е настъпила късно на 1 февруари.

На 31 декември 2019 г. китайските власти информираха Световната здравна организация за огнище на неизвестна пневмония в град Ухан, разположен в централната част на страната. Експертите установиха причинителя на заболяването – коронавирусът 2019-nCoV.

СЗО квалифицира случващото се като глобална заплаха за общественото здраве с международно значение Според последните данни общият брой на заразените в Китай достигна 14 370 души, 304 починаха, 328 бяха изписани от болници.

Броят на заразените извън Китай надхвърли сто души.