Специализираният съд остави в ареста Огнян Асенов и Красимир Керемедчийски, бивш шеф на столичната митница, като взе мярка “задържане под стража” за тях.

Двамата бяха обвинени от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за трафик на кокаин от Колумбия към България, който е бил импрегниран в картонени кашони, в които официално внесени в страната лимони и ананаси.
Търговски дружества на обвинените са били крайни получатели на контейнерите, натоварени с “кокаиновите” кашони с плодове. Празен кашон с импрегниран кокаин е намерен и иззет от разследващите в багажника на личния автомобил на единия от обвинените.
Съдът прецени, че събраните доказателства, макар и в съвсем начална фаза на разследването, сочат за наличие на международен канал за трафик на наркотици. Те дават основание да се предположи, че е налице обосновано предположение обвинените да са извършили престъпленията, за които са обвинени. Съдът прецени и, че те могат да унищожат или да укрият доказателства.
Мерките за неотклонение могат да бъдат обжалвани пред Апелативния специализиран наказателен съд.

По-рано днес главният секретар на МВР Ивайло Иванов съобщи във Варна, че задържаният кокаин е около 500 килограма. По думите му кашоните са над 6700, а данните на МВР сочат, че от кашон би трябвало да се извлече между 80 и 100 грама наркотик. Пазарната цена е 22 милиона евро на едро, каза още Иванов. Той уточни, че според информацията, с която разполага МВР, наркотикът е с изключително висока чистота, и като бъде премесен и пуснат в дилърската мрежа стойността му става близо 100 милиона лева.

Главният секретар каза, че кашоните са прибрани на сигурно място и се охраняват, а едва днес сутринта е приключило разтоварването на плодовете от тях.
Кокаинът е стигнал по море до Европа, а след това по суша до България. Най-вероятно дрогата е предназначена за българския пазар.