Властите в Южна Корея ще накажат производителите и продавачите на медицински маски, които неоснователно повишават цените. Това обяви в неделя на пресконференция в Сеул министърът на безопасността на храните и лекарствата Ли Йй Кюнг.

“Правителството следи отблизо търговията на едро и онлайн, като обръща внимание на онези, които са надценили цените на продуктите”, каза той. Министърът подчерта, че скоро властите ще внесат изменения в законодателството, след което спекулантите, които печелят от ситуацията, ще бъдат заплашени със затвор до две години и глоба от 42 хиляди долара.

Ли Йи Кюнг също отбеляза, че поради голямото търсене на медицински маски, правителството вече се е обърнало към производителите с искане да въведат денонощен режим на работа.

Продажбите на маски в Южна Корея се увеличиха многократно, след като страната регистрира първите случаи на инфекция с новия коронавирус. Възползвайки се от това, някои продавачи повишиха цените, което пък предизвика оплаквания от потребителите.

Правителсвото ще поиска от компаниите-производителки на маски да произвеждат поне по десет милиона на ден. В момента в аптечната мрежа в страната са налични 31.1 милиона маски, които са недостатъчни.

Броят на хората, заразени с пневмония, причинена от вируса 2019-nCoV в Китай, по данни от неделя сутринт, възлиза на повече от 14 хиляди души. Поне 304 жители на страната са починали, повече от 320 пациенти са излекувани.