Българските студенти, които бяха евакуирани от Китай със самолет на френските авиолинии, ще бъдат транспортирани с военния самолет “Спартан” към България.

В събота правителството обяви четвърта от общо пет степени на опасност заради коронавируса, което означава предупреждение за преустановяване на пътуванията в Китай (освен при крайна необходимост). Ввсички граждани, които се връщат от Китай или държава, където има коронавирус, ще бъдат подложени на 14-дневна карантина. На летищата ще бъдат монтирани термокамери, които да проверяват състоянието, а при явни симптоми хората ще бъдат транспортирани до лечебните заведения, подготвени за прием на заразени пациенти.

През изминалата нощ СЗО съобщи, че е регистриран и първият случай на смърт, причинена от коронавируса извън Китай. Това се е случило във Филипините, където е починал 44-годишен мъж от Ухан. Починалият е един от двамата пациенти на територията на Филипините, за който беше потвърдено, че е заразен. Смъртта му е настъпила късно на 1 февруари.

На 31 декември 2019 г. китайските власти информираха Световната здравна организация за огнище на неизвестна пневмония в град Ухан, разположен в централната част на страната. Експертите установиха причинителя на заболяването – коронавирусът 2019-nCoV.

СЗО квалифицира случващото се като глобална заплаха за общественото здраве с международно значение Според последните данни общият брой на заразените в Китай достигна 14 370 души, 304 починаха, 328 бяха изписани от болници.

Броят на заразените извън Китай надхвърли сто души.