Знамената на всички русенски училища, носени от знаменосци в униформи, ще бъдат в челото на ученическата колона в шествието за националния празник Трети март. Това стана ясно по време на вчерашната среща на директорите на училищата в града със заместник-кметовете, която бе по покана на зам.-кмета по култура и образование Енчо Енчев. Енчев разясни пред своите гости идеята, която кметът Пенчо Милков и областният управител са почерпили от шествието с националния флаг на Румъния в Гюргево на 1 декември миналата година. 
Както „Утро“ писа, в празничното шествие ще има две колони. Първата ще тръгне от училище „Христо Ботев“, водена от градския духов оркестър. Веднага след него ще крачат знаменосците на училищата, а след тях деца от 5 до 12 клас ще носят грамаден национален трибагреник, който тепърва предстои да бъде ушит в Професионалната гимназия по облекло. Други две големи знамена, на ПГО и училище „Отец Паисий“, ще се развяват от фасадата на общината. Когато колоната стигне до площада, школските знамена ще застанат пред съответните „знаменни“ групи с по двайсетина ученици от всяко училище, които вече ще бъдат строени там. 
Другият лъч ще включва специализирана техника на службите, които се грижат за сигурността и безопасността на русенци и ще потегли от Паметника на Альоша. Пожарникарски и полицейски автомобили, апаратура за нощно виждане от митницата, бронетранспортьори от военното поделение, скенери и друга техника ще стигнат до площада пред Съдебната палата, където ще бъдат подредени. Там ще бъде разпъната и войнишка палатка, а доброволци от БЧК ще раздават чай. 
След церемонията пред Паметника на свободата с речите, молитвеното служение на свещеници и поднасянето на цветята, малки и големи ще могат да разгледат атрактивната техника на площада, да я докоснат и да се снимат с нея, каза Енчев. 
Днес ще бъде второто заседание на работната група с представители на различни институции, която ще уточни подробностите по различното честване на деня, в който ще се навършат 142 години от освобождението на България от турско робство.