В Горно Абланово вчера бе обявен ден на траур. Знамената на България и на Европейския съюз бяха спуснати в знак на почит към паметта на именития съселянин на горноаблановчани, който на 12 юли си отиде от земния свят. В читалище „Пробуда“, което миналата година бе преобразено благодарение на поредния щедър жест на Игнат Канев към родното му място, бе поставена книга за съболезнования, в която жителите на селото изразяваха своята скръб. 
Наистина в цялото село цари скръбно настроение, разказа кметът Росен Иванов. „Всички много бяхме свикнали с това, че той всяка година си идваше. И всяка година го посрещахме с голяма радост - най-вече заради това, че той внасяше светлина в битието ни, заразяваше с ентусиазма си и този неизтощим младежки дух, който неизменно продължаваше да живее у него. Всички го познаваха, нямаше човек, който да не му се възхищаваше“, каза кметът на Горно Абланово. 
Той припомни, че от три години в селото се провежда артистичен фестивал, който съвпада с рождения ден на канадския предприемач. Към множеството филантропски жестове Канев добавял и финансиране на немалко от гостуващите артисти и изпълнители, които радвали публиката на фестивала. Миналата есен го посрещнахме - беше все така енергичен, все така настроен позитивно и зареден с идеи, каза кметът. Разделили се с обещанието, че тази година през октомври ще се видят отново на поредното издание на фестивала. За жалост, в неделя научихме печалната новина, каза Росен Иванов. 
Той увери, че селото ще продължава да провежда фестивала, който винаги ще напомня на горноаблановчани за духовната и реалната щедрост на Игнат Канев. За тази година тепърва предстои да умуваме дали и кога да се проведе - причината е коронавирусът, който се държи непредвидимо, но със сигурност от следващата година продължаваме, добави Иванов.