След отстраняването на кметовете на Ветово д-р Мехмед Мехмед и на Смирненски Салих Салиев заради казуса с незаличените фирми, в петък общинският съвет в градчето се събира, за да избере нови временни кметове. Те ще бъдат назначени, докато Административният съд в Русе излезе с решение дали предсрочното прекратяване на кметските правомощия е законосъобразно.
Преди седмица двамата градоначалници бяха отстранени от постовете си от Общинската избирателна комисия заради това, че не са спазили законовия срок за заличаване на фирмите си и не са уведомили общинския съвет за предприетите от тях действия в тази посока. До това се стигна след подадени сигнали от неуспелите кандидати за кметове на Ветово и Смирненски Ивайло Кадишев и Исмаил Селим. Д-р Мехмед обжалва решението за предсрочното прекратяване на пълномощията, като предстои съдът да потвърди или отхвърли решението на комисията. Дотогава неговото място в кметския кабинет най-вероятно ще заеме заместникът му Димитър Денев.
Междувременно преди няколко дни ветовчани излязоха на протест в защита на отстранения кмет д-р Мехмед, като също поискаха решението на местната общинска избирателна комисия да бъде отменено.