Васил Божков е обвиняем по 7 обвинения. Той е обявен за общодържавно издирване, напуснал е страната, издадена е европейска заповед. Това заяви главният прокурор Иван Гешев.

“Ще положим всички усилия Божков да бъде доведен и изправен пред българския съд. Това е поредният олигарх, който е избягал от България. Не знам къде се намира Божков. Знам, че е извън страната”, каза Гешев. Според него “крайно време е този криминален преход да приключи”.

Васил Божков учуден от изявлението на Гешев

Главният прокурор го каза това? Никой не ми се е обадил. Това заяви Васил Божков във връзка с това, че срещу него са повдигнати 7 обвинения и че е обявен за общодържавно и международно издирване.

Васил Божков бе учуден, че срещу него са повдигнати обвинения, той попита за какво са му повдигнати. Не знам, ако съм обявен за издирване, за какво да ме издирват като могат да ми се обадят. На въпрос дали ще се върне в България, Божков отговори, че е на разположение. „Аз съм си на разположение, няма никакви проблеми. Не знам за какво е издирването, мен никой не ме е търсил”, подчерта още Божков. Има си телефони, какво значи обявен за издирване, каза още Божков.

Претърсиха офиси на Божков

Специализираната прокуратура и полицията влязоха по-рано днес в офисите на бизнесмена на улица „Московска“, както и в централата на Националната лотария на улица „Фритьоф Нансен“, които бяха претърсени.

Специализирана акция имаше и в Държавната комисия по хазарта. Нейният председател Александър Георгиев беше задържан за разпит, както и над 10 служители на ведомството.

Васил Божков се смята за един от най-богатите българи. През последните години той пое и футболния отбор Левски.