Часове след като полиция влезе в офисите и жилищата на бизнесмена Васил Божков, той заяви, че няма представа каква е причината за акцията. От думите му стана ясно, че е в чужбина, но е готов да съдейства на разследването, ако бъде потърсен.

"В момента се намирам на телефона си (…) Най-вероятно не съм. Имам си много работа, не мога да си оставя бизнеса в чужбина и да седя в България. Ако някой ме потърси, до няколко часа мога да бъда", отговори Божков пред бТВ на въпрос дали е в България. Добави, че не знае причината за акцията.

"Не се укривам и никой не ме е издирвал. На разположение съм във всяко едно време да се явя пред органите и да дам показания, ако се налага", каза той.

По същото време се разигра друг екшън. Председателят на Комисията по хазарта Александър Георгиев и още седем души бяха показно задържани и отведени на разпит при акция на спецпрокуратурата в комисията.

Те бяха качени в цивилни автомобили, повечето от тях отказаха да коментират какво се случва. Само един от тях каза, че нищо не е направил.

Жена, която беше отведена, се разплака пред медиите, съобщи БНР.

По-рано в сряда специализираната прокуратура и полицията влязоха в офисите на хазартния бос Васил Божков на столичната ул. "Московска".

Към момента няма информация каква е причината за претърсванията. По неофициална информация на БНТ властите проверяват и други адреси в това число и бивша резиденция на Тодор Живков в парк Витоша, ползвана от Божков.

Преди две седмици прокуратурата пак претърси офисите на Държавната комисия по хазарта.

В средата на януари директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Георги Начев обяви, че единствено държавният "Български спортен тотализатор" е плащал записания в закона размер на таксата за хазарт – 15% върху залозите, през последните пет години.

Всички други частни компании, организиращи тото, лото, лотария или залагания върху спортни състезания, са внасяли значително занижена такса – 20% върху разликата между залозите и изплатените печалби. По предварителни изчисления на АДФИ по този начин бюджетът не е събрал най-малко 210 млн. лв. само от лотарии.

Позицията на шефа на "Националната лотария" Димитър Ганев е, че законът дава право на фирмите да си избират дали да плащат по-ниска или по-висока такса за хазарт. "Еврофутбол" също излезе с право на отговор, в което се казва, че всички дължими суми към фиска са платени.

До този момент Министерството на финансите нито потвърждава, нито отрича дали има нарушение на закона във връзка с несъбраните такси. На този етап изглежда, че само съдът може да разреши спора и категорично да установи дали има или няма проблем с таксите на лотариите.

Самият Васил Божков заплаши държавата със съд, ако бизнесът му ще бъде отнет и предупреди за възможни проблеми с  финансирания от него футболен клуб "Левски",  както и за Нова телевизия (на братята Кирил и Георги Домусчиеви), с която има договор за реклама. Той обяви, че в бизнеса му са ангажирани 40 хил. души.