С оглед стриктното спазване на принципа за разделение на властите, главният прокурор Иван Гешев заявява, че Прокуратурата преустановява всякакви контакти с президентството, освен официалната писмена кореспонденция, съобщиха от прокуратурата.

Преустановяването на контактите ще бъде до произнасяне на Конституционния съд по дело №1/2020 г. за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията на Република България, свързана с имунитета на президента и вицепрезидента.

Мотив за това решение е и необходимостта да се избегнат всякакви съмнения и опити за влияние над институцията, се казва в съобщението на прокуратурата.

БГНЕС припомня, че на 28 януари Прокуратурата съобщи, че е установила данни за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност на президента.

В хода на образувано и водено от Специализираната прокуратура наказателно производство, наблюдаващите прокурори на 22 януари 2020 г. са извършили цялостен анализ на доказателствената съвкупност, включително и на приобщени по делото веществени доказателствени средства (събрани чрез използването на специални разузнавателни средства експлоатирани от ДАНС, спрямо командира на ВВС генерал-майор Ц.Ст.). При така извършения анализ са констатирани данни и доказателства „за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност, предмет на разследване, на лице, заемащо висша държавна длъжност – президент на Република България, като установените евентуални престъпни действия не са свързани пряко с изпълнение на службата му“, съобщиха от прокуратурата.

На 27 януари Конституционният съд образува конституционно дело по искане на главния прокурор Иван Гешев за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от конституцията, свързана с имунитета на президента и вицепрезидента.

Разпоредбата гласи, че президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията. Според члена, те също така не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.