Ракът на шийката на матката е втори по заболявания при жените след карцинома на гърдата и ранното му диагностициране е много важно за успешното му лечение, заяви управителят на Комплексния онкологичен център д-р Камен Кожухаров по повод месеца за борба с рака на маточната шийка.
Ранното диспансеризиране на жени с рак на шийката на матката през миналата година представляват 77.8% от всички пациентки в КОЦ, за разлика от 2017-а, когато ранно диспансеризираните с това заболяване са били 58%. Резултатът е много добър и ни доближава до американската статистика благодарение на работата на всички гинеколози в града и на повишената здравна култура на русенки, като ходят на профилактични прегледи, заяви д-р Кожухаров.
Рано откритите жени, заболели от другия бич - рак на тялото на матката, през 2019 година са 87% от всички установени карциноми при жените. Заболеваемостта от рак на шийката на матката е 32% на 100 000 жени, а с карцином на тялото на матката - 34% на 100 000 жени. Това ще рече, че 824 русенки страдат от двата вида карцином и се водят на отчет в Онкоцентъра, като съотношението е 667 от рак на маточната шийка и 157 от карцином на тялото на матката.
За да се постигнат добри резултати в борбата с рак на шийката на матката, е много важно ранната диагностика и профилактика. За уточняване на тази диагноза е необходимо жените над 30 години поне веднъж годишно да отидат на преглед при гинеколог, а при съмнение за карцином прегледите да се извършват на 3 месеца, посочи гинекологът в КОЦ д-р Николай Петров.