Вдовицата на загиналия по време на служба пожарникар от Бяла Николай Николаев осъди МВР. Предвиденото от закона за МВР обезщетение обаче е строго ограничено. След като завежда и печели дело на първа инстанция, съдът присъжда на семейството на загиналия огнеборец три пъти по-голямо обезщетение.
През август 2017 година 57-годишният Николай Николаев бил извикан в почивния си ден да гаси пламъците в горяща триетажна къща в Бяла. Паднал от покрива и по-късно издъхва в болницата. Обезщетението, което семейството му получило, били 12 месечни заплати и 10 хиляди лева застраховка. Оказва се, че животът на служителите на МВР струва по-малко, отколкото на всички останали, загинали при трудови злополуки.
Съпругата на Николай не желае да се връща към трагедията и към административните неуредици, с които се е сблъскала.
„Тази жена, когато дойде и ни разказа какви обезщетения са били изплатени - това беше потресаващо. Подигравка. Този текст дискриминира служителите на МВР, за разлика от един обикновен работник, който е на трудови правоотношения по Кодекса на труда, където при трудова злополука няма лимит на обезщетението“, заяви адвокатът на вдовицата Венцислав Великов.
От адвокатската кантора се обърнали към Европейския съд за правата на човека дали има дискриминация в Закона за МВР.
Особеността тук е, че служителите по закона за МВР са дискриминирани, като им е определен лимит от определен брой работни заплати, които да получат при смърт по време на трудова злополука. Това е в разрез с европейското законодателство, коментира юристът Елвира Димитрова. 
Така се стигнало до дело в Русенския окръжен съд, което било гледано по Кодекса на труда и е спечелено. А вдовицата и двамата й сина вече ще получат 190 хиляди лева обезщетение.
От пожарната и синдиката в Русе признаха, че има несъвършенства в Закона за МВР, но отказаха коментар по случая.