Заради нетипично меката зима с високи температури голям брой прелетни птици решиха да си спестят хилядите километри до топлите страни и обратно, показват наблюденията на природозащитната организация „Зелени Балкани”.

Най-голямо впечатление правят щъркелите, които сме свикнали да виждаме как наесен отлитат на ята към Северна Африка.

„Миграцията им е хранителна, тоест те отивам там, защото в Европа водоемите обикновено замръзват и те няма с какво да се хранят”, обяснява д-р Христина Клисурова от Спасителния център за диви животни в Стара Загора пред Нова телевизия.

Можем да ги срещнем почти навсякъде в Южна България. Бели щъркели се разхождат около блата, влажни зони, язовири и реки. Търсят си дребни риби и насекоми, които заради топлото време са в изобилие.

„Около Стара Загора и Гълъбово, край язовирите на ТЕЦ-овете, в момента е обичайна гледка да видиш щъркел”, разказва д-р Клисурова.

Повече са и пациентите в Спасителния център. Поредният е от района на Свиленград. Той е 2-годишен щъркел, открит в покрайнините на града в безпомощно състояние. С помощта на регионалната екоинспекция и общината птицата вече получава медицинска помощ в Стара Загора.

„Ще му укрепим крилото и ще го оставим поне две седмици. След това ще се наложи да остане тук до месец март. Ако тогава температурите позволят, ще го пуснем”, споделя д-р Руско Петров.

Специалистите обясняват как най-голямата грешка, която хората правят е, че хранят щъркелите и се отнасят към тях като с домашни любимци. Така птиците привикват към грижата и пренебрегват инстинктите си. Свободните прелетни птици нямат нужда от храна, тъй като те си я намират сами.

„Ако видите пострадал щъркел, едва тогава е необходима човешка намеса. Но не каква да е, а на специалист”, коментира Христина Клисурова.

И допълва, че в такива случаи трябва да се сигнализира местната екоинспекция (РИОСВ) или Спасителния център в Стара Загора. Контакти с центъра на „Зелени Балкани” може да намерите тук: greenbalkans-wrbc.org.