Три месеца преди Нова година 51-годишният Митко Митев е приемал успокоителни заради психични проблеми и в момента продължава да приема такива медикаменти. Това стана ясно в съдебна зала вчера, когато в Окръжния съд се гледаше искането на прокуратурата ветовчанинът да бъде задържан за постоянно в ареста, след като в понеделник взриви шашка в паркираната в двора на къщата си кола, а по-късно стана ясно, че съхранява незаконно в дома си над 20 килограма взривни вещества.

Самият ветовчанин заяви пред медиите, че не чува въпросите, които му се задават, заради увредения след инцидента слух.
Нестабилното психическо състояние на Митев бе изтъкнато от неговия адвокат и потвърдено от страна на прокуратурата. Освен това стана ясно, че все още мотивите му да предизвика взрив са неясни, отказва да говори за действията си и да дава обяснения пред разследващите, а вероятно пръст в опасното му поведение има именно разклатеното му здраве. 
Адвокатът на ветовчанина бе категоричен, че задържането в ареста е прекомерна мярка за мъжа и че е по-подходящо да бъде под домашен арест в къщата си, където го чакат съпругата и децата му.
Прокуратурата обаче настоя за постоянното му задържане като подчерта, че причинения взрив и незаконното придобиване и съхранение на големи количества взривни вещества са особено опасни престъпления, за които може да бъде осъден на затвор между 3 и 10 години. Отделно за високия риск на поведението му говорел фактът, че Митев въобще не съобразил, че предизвиква взрив в близост до детска градина и общинска администрация, с което е можел да причини тежки и необратими поражения. Самият Митев е работил в склад с достъп до взривни вещества преди години, което е индикация, че вероятно опасните материали са отлежавали открай време в дома му.
В крайна сметка състав на Окръжния съд прецени, че мястото на ветовчанина е за постоянно в ареста и му наложи най-тежката мярка, но тя може да се обжалва.