Ветовчанинът, в чийто двор в понеделник предиобед избухна мощен взрив и това наложи евакуацията на близките детска градина и училище, както и на общинската администрация, ще отговаря за предизвикване на взрив и за незаконно придобиване и държане на взривни вещества, съобщи на извънреден брифинг вчера наблюдаващият случая прокурор от Окръжна прокуратура Николай Николов. Наказанието по тези обвинения е от 3 до 10 години затвор. Още днес Митко М. ще бъде преведен от болница „Канев“, където в момента е на лечение под полицейска охрана, в следствения арест за още два дни. След това прокуратурата ще поиска от съда постоянното му задържане.
Още вчера 51-годишният специализиран в пиротехниката инженер е съобщил на полицията, че в имота му има още експлозиви. Пристигналите експерти от Специализирания отряд за борба с тероризма откриха 22 тротилови пресовки и 8 пакета от по 2 кг амониева селитра с общо тегло над 20 килограма, които обикновено се използват за взривяване на големи скални маси. 
Тези взривове могат да се използват и за криминални цели, макар че задържаният е с чисто досие и в момента работи в Сеново, уточни прокурор Николов. 
Установено е, че Митко М. е имал достъп до взривни материали от 1998 до 2010 година в обекта, в който е работил, и се предполага, че ги е взел оттам. Не се изключва обаче и вероятността тротилът и амонитът да са изнесени от бившето военно поделение край Ветово. 
Откъде точно са извършени кражбите и с каква цел, предстои да се изясни. 
Назначени са и множество експертизи да се разбере дали взривът е предизвикан по невнимание или е дело на външен човек. В момента се извършват проверки и на други места във Ветово по съмнения, че там също има нелегални експлозиви. Населението обаче е в пълна безопасност, заяви окръжният прокурор Георги Георгиев.
А хората в града изглежда трябва да дават курбан всяка година на 13 януари. Това е подтекстът на думите на кмета на Ветово д-р Мехмед Мехмед: „Недопустимо е според мен в центъра на Ветово, в частен дом, да бъдат съхранявани такова количество взривни вещества. Ако бяха взривени всички, Ветово днес нямаше да го има“.