Ще възложа през март месец да има частична оценка на въздействието на Закона за личната помощ. Това каза социалният министър Деница Сачева.

Сачева припомни, че Законът за личната помощ беше инспириран от Мая Манолова и съответно законопроектът, който е приет е внесен от Корнелия Нинова и народни представители. „Всеки, който се занимава с такава материя приема закони, предлага закони, добре знае, че трябва да направи така, че законът да действа безпрепятствено, т.е когато влезе в сила този закон не да започва да създава нови проблеми, а напротив всички тези преходни, заключителни периоди, знаете, че много пъти законите се приемат, но се дава по-дълъг период за влизането им в сила и т. н. Така че това, че всички тези проблеми не са предвидени при внасянето и приемането на закона е отговорност на самите вносители, които бързаха да приемат този закон по различни други причини, включително и предстоящи предизборни кампании, но не и защото това беше наистина добре обмислен закон, който взе под внимание отрицателните становища или закон, който пък имаше добра финансова обосновка”, каза тя.

Сачева заяви, че през септември, когато този закон влезе в сила е имало такова постановление, за което говори Мая Манолова.

„Имаше постановление, което гарантира възможността тези хора да получават помощ до 31 декември. Още с встъпването ми на поста министър на труда и социалната политика бях информирана за възможните проблеми. Съответно поискахме информация от общините, за да разберем какъв е обхватът на хората, които биха останали извън Закона за личната помощ. В момента сме разработили национална програма, с която да можем да направим така, че тази помощ да им бъде осигурена в следващите месеци. За съжаление вероятно това ще се случи най-рано от 1 март поради технологичните срокове, които са необходими, за да се приеме тази програма”, каза Сачева.

Тя посочи, че в Закона за личната помощ това не е единственият проблем, който той ще създаде, той има и други проблеми, които тепърва ще се виждат. „Това, което ще възложа е през март месец да има частична оценка на този закон, частична оценка не неговото въздействие, защото тогава ще са вече 6 месеца минали от неговото изпълнение”, каза тя. „Нека да изчакаме този анализ, той ще трябва да бъде готов през март, за да минат тези 6 месеца и след това заедно ще обсъдим какви могат да бъдат промените, така че този закон да бъде балансиран”, заяви тя.