Колекторските фирми съдят хората за просрочия, без дори засегнатите да разберат. След това дългът нараства заради натрупаните съдебни разноски. Случаите буквално заливат съдилищата. Колекторите притискат потребителите и с дългове, изтекли по давност, показват данните на Асоциацията за защита на потребителите. 
Според последните правила, при неплатените сметки за ток, вода и парно давността е 3 години. А при банковите задължения, като потребителски или ипотечни кредити например дългът се погасява след петата година. 
Най-често сигналите са свързани с търсене на дългове, погасени по давност, злоупотреба с лични данни, телефонен тормоз, заплахи и дори посещения на място. В поведението на колекторските фирми се прилагат специални тактики. Използват се всякакви „лостове“. Сметките биват запорирани преди празнични или почивни дни с цел да поставят потребителите в неудобна ситуация и да изкарат трудно празниците или да не могат да преживеят събота и неделя.
През последните две години банките в България са продали над 3 млрд. лева лоши кредити на колекторски фирми. Toвa са нaй-гoлeмите пopтфeйли c пpocpoчeни вземания, изкyпyвaни някoгa в бaнкoвия ceктop в cтpaнaтa. Пaкeтите включвaт нeoбeзпeчeни и oбeзпeчeни зaeми нa физичecки лицa, мaлки и cpeдни пpeдпpиятия и кopпopaтивни клиeнти. Просрочените кредити у нас са над 8 процента при средни нива в ЕС от 3.1 процента. Като цяло необслужваните заеми в България са над 6.5 млрд. лева.