Художникът на „Утро“ Огнян Балканджиев ще спази традицията в преддверието на Нова година по китайския календар да зарадва русенци със свои оригинални рисунки на символа на годината. 2020 година е Година на металния плъх, тя настъпва на 25 януари, събота. Точно в този ден от 17 ч в Мол Русе Оги ще разтвори душата и импровизираното си ателие и ще рисува мишоци и плъшоци в най-разнообразни вариации за всички, които искат да притежават портрет на животинката, обещаваща благополучие и просперитет. 
Тази година за първи път ще рисувам точно на датата, когато започва поредната година по китайския хороскоп, обясни художникът. Досега винаги се е налагало да се избира ден, близък до нея, тъй като началото все било в делник. Сега обаче русенци ще могат да се сдобият с негова рисунка още в първия ден от Годината на металния плъх. Както обикновено напоследък - направена на ръчно изработена хартия, цветна, неповторима. 
Както винаги, рисуването ще бъде „концертно“ - в духа на добрите стари български традиции. Докато Оги действа с четките и тушовете, Илия Деведжиев ще разказва миши лакърдии, а музикантите Мария Атанасова, Мариела Марс /млада певица от Училището по изкуствата/, Юлиян Данчев ще свирят и ще пеят. Всичко това ще бъде запечатано в художествена фотография от Петър Стаменков. 
Както обикновено, по-голямата част от събраните средства ще отидат за благотворителна кауза -  този път те ще подкрепят издаването на детска книжка. 
С рисуването на Металния плъх и негови братя, сестри и братовчеди Оги Балканджиев завършва целия цикъл от 12-те китайски зодии. Преди 12 години той за първи път импровизира такова авторско ателие, с което ознаменува Годината на заека. Това се случи в затворения сега мол до болница „Канев“, като около художника пърхаха девойки-манекенки, украсени със заешки ушички. Тогава не бях подготвен и нямах нито една готова рисунка, затова около мен се изви грамадна опашка, която часове наред чакаше да нарисувам достатъчно зайци, припомни си Балканджиев. Днес той се радва на десетки колекционери, които на 25 януари ще прибавят и Плъха към сбирките си с негови рисунки и така ще затворят пълния кръг на китайския зодиак, изобразен в портрети. Вероятно догодина, когато предстои да посрещнем следващата Година на заека, ще направя изложба с всички нарисувани досега зодии, каза Балканджиев.