В дните около Нова година и след това е правен втори, а след това дори трети опит за отклоняване на вода от язовир „Студена“. Това съобщи в блога си спелеологът Атанас Русев, който през ноември, декември и януари организира докарването на допълнителни количества вода в пресъхналия водоем от пещери и други карстови образувания.

През ноември Русев заедно със свои приятели огледаха т.н. Палакарийски канал, който е строен навремето заедно с язовира и е служел за довеждането на допълнителни количества вода в случай на нужда. Тогава те установиха, че каналът е частично разрушен и на всичкото отгоре по него е правено незаконно отклонение към близкото село Ярлово. Тоест водата, предназначена за язовира, е била отклонена, без да се плаща за нея.

Извикали на място прокурор и полиция и органите запечатали отклонението, слагайки на него полицейски лепенки.

"Преди няколко дни, при огледа на Палакарийския воден канал, установихме, че на изхода на канала водата е с много малък дебит въпреки затоплянето на времето и очакваните по-големи количества вода. Незабавно извършихме проверка на мястото, където преди седмици полицията и прокуратурата бяха затворили и запечатали нераглементираното съоръжение, отклоняващо Палакарийския воден канал към село Ярлово. За наше изумление установихме, че отново водният канал е отклонен към с. Ярлово, полицейските лепенки просто липсваха, а затвореният кран – отворен“, е написал Русев в блога си.

На 14 януари те отвели отново полицията на мястото и отново запечатали съоръжението. Този път обаче останали на място, за да видят какво ще стане. След около час високо в планината се появил кметът на Ярлово с отвертка в ръка. Попитали го какво прави, а той отговорил, че дошъл да види защо няма вода в селото.

Русев премълчава останалата част от разговора, тъй като бил вече част от следствените действия.

„Как се нарича това, когато има обявено бедствено положение и над 100 000 души са на прага да останат без капка вода, някой да отиде, да махне полицейските лепенки и да отклони един от малкото водоизточници на тези хора в беда за собствените си неясни и очевидно незаконни цели? Мародерство, саботаж, изродщина или какво?“, е написал в блога си спелеологът.

И продължава: Очевидно всичко това е част от кочината и корупцията, в която тъне цялата ни държава и което е главната причина за кризата с водата в Перник, и тя, вместо да бъде прекъсната, продължава с пълна сила и в условията на бедствие.
Е, как ще имате вода, хора от Перник? Разбирате ли абсурда, че сме единствената група, която всеки ден, вече повече от месец, сме на терен в източната част на водосборната зона на язовир "Студена" и извършваме всеки ден по няколко успоредни действия с единствената цел – повече вода към язовир "Студена". А се сблъскваме всекидневно с подобни невероятни абсурди, показващи единствено, че българинът се е превърнал в долна орка“, пише още в блога.