Заплатата на кмета Пенчо Милков да се увеличи с още 500 лева и да стане 3000 лева, приеха общинските съветници на вчерашната комисия по култура. Повод за решението стана внесеното предложение за увеличение от 2100 лева на 2500 лева на възнаграждението на кмета, което предстои да се разгледа на идната сесия. 
Предложението за още по-голямото увеличение на кметската заплата дойде от Деана Тонева от „Демократична България“. С оглед отговорността, въпросите, които решава, решенията, които взема, и контролът, смятам, че 2500 лева са малко. Има общини, които са много по-малки от Русе, а кметовете вземат по-големи заплати, посочи Тонева. Траян Тотев от ВМРО подкрепи своята колежка. От бюджета може да се осигури необходимото финансиране, стана ясно още на комисията. 
Предложението заплатата на кмета да е 3000 лева бе подкрепено с 6 гласа „за“, а трима бяха „въздържал се“, като това бяха съветниците от ГЕРБ. Впрочем, тримата членове на комисията от ГЕРБ гласуваха „въздържал се“ и на предложението за увеличението с над 10% на заплатите на съветниците и добавките за участие в комисии.