Унищоженият от пожар през септември цех за боеприпаси в „Дунарит“ ще заработи отново евентуално в началото на лятото, съобщи вчера изпълнителният директор Петър Петров.
Покривът и дограмата ще бъдат изцяло подновени, а работните места ще бъдат много по-ергономични. Предвижданията са, че стойността на ремонта ще  надхвърли 1 милион лева. 
В момента тече разчистване на отломките, което не можеше да започне преди да приключат огледите на вещите лица. Предстои изваждане на разрешително за проектиране, както и на други документи, които изискват минимум два месеца. Затова реновираният цех няма да започне работа през пролетта, както планирахме преди три месеца, уточни инж. Петров.
Другата спънка е, че застрахователите ще платят парите за обезщетението след приключване на следствието, което все още тече. В случая става въпрос за 200 000-300 000 лева, но дали заводът ще получи подобна сума, не се знае. Това означава, че огромната финансова тежест за възстановяване на цеха ще бъде поета от бюджета на „Дунарит“. 
По предварителни разчети приходите от продажбите на завода за миналата година са около 80 милиона лева, като 9 милиона от тях са чиста печалба. Тези резултати са постигнати от 906 човека персонал и ни дават оптимизъм за развитието на предприятието, посочи Петър Петров.