Черната кутия на сваления в Иран украински самолет ще бъде изпратена за изследване във Франция. Това съобщи ирански чиновник, предаде ТАСС.

БГНЕС припомня, че властите в Иран вече признаха, че са свалили самолета по погрешка вследствие на човешка грешка. А вчера „Ню Йорк таймс“, разпространи видео, на което се вижда, че иранска ракета поразява самолет край летището на Техеран в района, в който украински самолет се разби в сряда. Във видеото изминават около 10 секунди от сблъсъка с вероятна ракета до звука от експлозията. Забавянето на звука сочи, че самолетът е бил на малко над 3 км от камерата. Това съвпада с траекторията на украинския боинг, записана от компанията за следене на полети FlightRadar24. Според министерство на отбраната на Иран “самолетът е летял близо до чувствителен военен обект, принадлежащ на Революционните гвардейци, и е бил свален неумишлено поради човешка грешка”.

Междувременно тази сутрин украинският президент Зеленски поиска виновниците за грешката да бъдат изправени на съд, а Иран да изплати на Украйна обезщетение за сваления Боинг.