Долното поречие на Янтра може да се превърне в атрактивна туристическа дестинация за община Ценово, а производството на екологично чиста земеделска продукция е друга възможност за привличането на нови инвестиции.  Това стана ясно на общественото обсъждане на Общия устройствен план, в което участваха кметът на Ценово Петър Петров, кметове на населените места, ръководители на институции и граждани.
И сега водният туризъм по Янтра има запалени почитатели, но за съжаление в нито едно от селата, през които преминава реката, няма къща за гости и не се предлагат местни кулинарни специалитети. А такива има - баницата макарина може да не е известна като пататника, но вече е все по-разпознаваема на гастрономическата карта на България.
През общината преминава и европейският дунавски маршрут по колоездене, а туристи от различни страни през цялата година се наслаждават на природните красоти и забележителности. В общината има регистрирани и близо 80 значими паметници от различни исторически епохи, а близо до Кривина е римският кастел Ятрус. В Новград пък има една нестандартна, но неизменно предизвикваща коментари забележителност. Там е единственият оцелял паметник на Ленин в България, който навремето е построен с пари на местни хора и след 1990 година селото не е пожелало да бъде премахнат.
По поречието на Янтра има и чудесни места за любителски риболов.
Необходимо е обаче да се изгради обслужваща инфраструктура и информационен център. Според специалисти в района са запазени чисти и плодородни почви и може да се произвежда екологично чиста земеделска продукция, както и да се отглежда добитък също с екологична насоченост. Инвестициите пък ще доведат до задържането и привличането на повече млади хора в малките населени места.